Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Makan Perancang Ada Kemungkinan Hamil?

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 31, 2020 9:07 AM

Sulit 12 bulan

Pada bulan ini, saya telah mengalami period sebanyak dua kali. Tetapi saya ada satu instinct yg mengatakan saya hamil.

Saya telah melakukan ujian dan hasilnya negatif. Seandainya benar kehamilan itu terjadi, adakah saya perlu berhenti mengambil pil perancang?

Dr Ramzdhan 12 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, ujian kehamilan perlu dilaksanakan sekurang-kurangnya seminggu atau 2 minggu selepas lewat datang haid. ia disarankan untuk dilakukan pada waktu pagi.

Sila klik pada link ini untuk mengetahui cara menggunakan UPT dengan tepat.

“Bagaimana menggunakan alat ujian kehamilan”

(Ujian kehamilan)

Sekiranya anda didapati hamil, anda hendaklah menghentikan pengambilan dan berbincang dengan doktor berkenaan kandungan anda.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Jul 31 2020 09:07:07 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19