Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Makan saja sudah kenyang

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 26, 2020 9:44 AM

Sulit 18 hari

saya tak tahu kenapa saya selalu makan sikit je sudah kenyang. saya tak ada apa apa tapi benda ini berterusan sampai hari ini. saya takut kalau ada penyakit sebab itu lah saya tanya pendapat doktor.
Harap dapat balas dengan segera!!!

Dr Sri Viknarajan 19 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Untuk makluman anda, perut merupakan organ badan yang boleh mengembang dan mengecut. Jika anda telah diet dalam beberapa tempoh, perut anda akan mengecil sehinggakan hanya sedikit makanan sekali pun anda cepat kenyang. Kami tidak boleh untuk mengulas lanjut berkenaan dengan isu ini kerana tidak mengetahui lanjut berkenaan dengan kuantiti makanan anda. Masalah ini boleh juga berpunca daripada:

  • ketumbuhan dalam perut
  • masalah psikologi
  • masalah saraf pada perut

Bagi info lanjut, Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri Jun 26 2020 09:44:08 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Sakit Perut dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Sakat perut berangin Saya mengalami sakit perut berangin dan menyebabkan samenguap rasa tidak lepas dengan kerap.saya telah menjalani endoskopi doktor menyarakan tiada masalah.akan tetepi saya msaih rasa tidak seles… Baca lagi...
10 hari
Sulit
Bahagian abdomen rasa kram selepas period saya nak tanya sya jenis period tak teratur,saya dah berkhawin 1 tahun lebih belum ada rezeki nk dpt anak… setiap kali ,period mesti darah period hnya 5 hari dan berketul… tapi 2 julai saya pero… Baca lagi...
8 hari
Sulit
Makan saja sudah kenyang saya tak tahu kenapa saya selalu makan sikit je sudah kenyang. saya tak ada apa apa tapi benda ini berterusan sampai hari ini. saya takut kalau ada penyakit sebab itu lah saya tanya pendapat dok… Baca lagi...
46 hari
Sulit
Angin berlebihan di dalam badan yang menyebabkan kehidupan seharian saya terganggu. Bantu saya doctor untuk selesaikan masalah ini Hi, saya mengalami angin berlebihan di dalam badan sudah hampir 3 bulan. Pelbagai ubat dan cara telah saya ambil namun hanya bertahan sehari dua sahaja dan kemudian ia datang kembali. Kepala say… Baca lagi...
36 hari
josepsamueltony
Bilurin tinggi dalam hati Doktor saya ada pergi ke hospital sebab saya tasa perut saya belah kanan ada sakit di sebelah atas.dan saya pergi buat untra sound untuk mahu tahu apa masalah.dalm saya punya scan ada fatty liver dan … Baca lagi...
9 jam
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi