Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Mengambil escapelle ketika datang bulan

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 11, 2021 6:37 AM

Sulit 2 bulan

Hai, sepatutnya saya datang bulan pasa 21/4, dan saya adakan hubungan intim bersama suami pada 9/4 malam. Pada 11/4 pagi saya datang bulan iaitu awal 10 hari. Adakah masih selamat sekiranya saya mengambil oil escapelle ketika saya datang bulan?

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Kami memahami kebimbangan anda tentang perkara ini. Untuk makluman anda, pil perancang kecemasan atau morning after pill berfungsi untuk mencegah kehamilan setelah berhubungan seksual. Ianya perlu diambil dalam masa 72 jam setelah berhubungan seksual bagi mencegah kehamilan. Pil escapelle boleh diambil pada bila-bila masa dalam kitaran menstruasi. Namun, jika anda mengalami haid setelah berhubungan seksual, risiko kehamilan adalah rendah.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor pakar kami secara peribadi. Terima kasih

Jalinkan hubungan seks tanpa kebimbangan lagi

Dikemaskini pada: Sun Apr 11 2021 06:37:10 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang pil perancang kecemasan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19