Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Musykil mengenai kehamilan

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 9, 2021 2:32 AM

Sulit 30 hari

Sy wanita 31 thn… Ingin bertanya kepada doktor… “Conceive” terjadi setelah bersama suami trusan atau mengambil masa utk "conceive"atau pada masa ovulasi trus bole conceive? Conception pula sama ke mcm conceive?

Dr Sashini Seeni 30 hari
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Kami memahami kebimbangan anda tentang perkara ini. Untuk makluman anda, secara umum, untuk mengetahui hari ovulasi atau waktu subur wanita adalah berdasarkan kitaran haid. Kitaran haid yang normal dan biasa ialah setiap 28 - 30 hari. Hari pertama anda datang haid dikira sebagai hari pertama. Sekiranya haid seterusnya datang pada hari ke-28, maka anda mempunyai kitaran haid biasa setiap 28 hari. Waktu subur wanita dengan kitaran haid 28 hari adalah hari ke-13 hingga hari ke-15 dari hari pertama anda datang haid. Contohnya, jika anda datang haid pada 1 Mac, maka waktu subur/ovulasi anda adalah 13 Mac hingga 15 Mac. Kehamilan ada kemungkinan berlaku 12-24 jam setelah ovulasi dan ia juga bergantung kepada ketahanan jangka hayat sperma. Untuk mendapat kepastian, anda boleh melakukan ujian kehamilan / UPT (Urine Pregnancy Test) bagi mengetahui status kehamilan anda.

Terdapat beberapa tanda kehamilan iaitu:

  1. Tidak datang haid
  2. Keletihan
  3. Mual
  4. Muntah-muntah (juga dikenali sebagai “morning sickness”)
  5. Payudara yang sakit dan semakin membesar\

Untuk mengesahkan kehamilan, anda perlu berjumpa doktor bagi tujuan pemeriksaan dan menjalani beberapa prosedur lain.

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda .

Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor pakar kami secara peribadi. Terima kasih

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda.

Dikemaskini pada: Fri Apr 09 2021 02:32:07 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19