Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Nafsu seks kurang dan faraj tidak sensitiff

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 19, 2019 8:49 AM

iibu2272 15 bulan

Umur 54 tahun…mengalami masalah faraj tak sensitif…walaupun menggunakan lidah
…nafsu kurang

Dr Ramzdhan 15 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, kurang keinginan untuk seks (sex drive) merupakan salah satu petanda anda menghampiri menopaus. Anda juga mungkin mengalami simptom:

  • kurang pelincir pada faraj
  • berasa lesu berbanding dahulu
  • berasa panas seluruh tubuh

Anda masih boleh menikmati gaya hidup seksual seperti dahulu dengan alternatif seperti terapi gantian hormon ataupun menggunakan cecair pelincir (lubrincant)

Untuk mengetahui punca sebenar kepada masalah yang puan hadapi, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, adalah amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih

Dikemaskini pada: Fri Jul 19 2019 08:49:21 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Geriatrik tentang penuaan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Bahrin
Apakah amalan pemakanan ketika usia senja? Doktor, ibu saya baru sahaja bersara daripada kerja kerajaan. Ibu minta saya tanyakan kepada doktor, ada tak apa-apa perkara yang beliau boleh amalkan untuk kekal sihat pada usia senja beliau ini. apa… Baca lagi...
22 bulan
Ghani
Ayah saya kini mula lupa - lupa Salam doktor. Saya ingin bertanya sedikit soalan berkenaan dengan kesihatan ayah saya. Beliau berusia 72 tahun. Masih gagah lagi untuk berjalan dan aktif dalam berkebun. Namun kadang-kadang dia dah mu… Baca lagi...
23 bulan
Jazli
Ayah saya meninggal akibat sakit jantung, adakah saya perlu buat pemeriksaan jantung? Ayah saya dahulu meniggal disebabkan sakit jantung. Saya dengar orang yang ada keturunan sakit jantung ni biasanya akan dapat juga sakit jantung. Saya dah berusia 57 tahun. Tak lama lagi akan bersara.… Baca lagi...
23 bulan
Karim
Sakit belakang dan sakit lutut Hai doktor, saya seorang pesara kerajaan dan sekarang tinggal bersama anak-anak dan cucu di rumah. Kadang-kadang saya rasa saya ni cepat sangat dapat sakit belakang dan sakit lutut. Kenapa ya doktor? … Baca lagi...
23 bulan
Kayla
Kulit semakin mengendur Salam doktor. Kulit saya kelihatan semakin mengendur bila nak masuk usia 50-an ni. Saya cuba juga pakai produk-produk krim dekat tv tu, tapi kadang-kadang sama je result dia. Ada nasihat tak doktor ma… Baca lagi...
22 bulan
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!