Forum Kesihatan
#1 Malaysia

PCR swab test inconclusive. N gene CT value 36.777

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mei 14, 2021 10:34 AM

Sulit 41 hari

Saya ada berurusan dgn rakan sehari sebelum beliau disahkan covid. Keesokan harinya saya terus buat RT PCR swab test. Keputusan inconclusive. Egene not detected tapi N gene mempunyai CT value 36.777. Perlukah saya buat pcr dgn antibody? Adakah result ini gambaran awal,saya tlh dijangkiti covid?

Dr Ramzdhan 41 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada kami

Melalui penerangan anda, saya memahami kebimbangan anda dalam hal ini. Untuk pengetahuan anda, jika ujian saringan anda inconclusive, anda digalakkan untuk melakukan ujian saringan lagi sekali kerana anda pernah berurusan dengan pesakit yang disahkan positif COVID-19.

Anda juga boleh mengklik pautan ini untuk meminta secara langsung ujian saringan COVID-19. Atau hubungi Pusat Kesiapsiagaan dan Respons Krisis (CPRC). Selain daripada itu, lakukan kebersihan tangan dengan baik, patuhi penjarakan sosial/fizikal dan pakai pelitup muka apabila anda berada di luar atau di khalayak ramai.

Talian CPRC:
0388810200
+60178429454
cprc@moh.gov.my

Ingin meningkatkan imuniti tubuh? Suplemen merupakan pilihan yang tepat!

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang kondisi kesihatan anda, atau agar rawatan yang lebih tepat boleh di laksanakan, pemeriksaan yang lebih terperinci perlu dilakukan terlebih dahulu. Tambahan lagi, anda boleh berhubung dengan doktor kami secara langsung diatas talian menggunakan link yang berikut. (DoctorOnCall). Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri May 14 2021 10:34:11 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19