Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pemakaian face sheild ketika keluar rumah

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 13, 2020 11:42 AM

Sulit 25 hari

Saya melihat doktor di hospital ada yang memakai face sheild ketika merawat pesakit. Perlukah orang biasa memakai face sheild ketika ke pasar ?

Dr Ramzdhan 25 hari
General Practitioner

Terima kasih atas soalan berikut

Berdasarkan saranan daripada Centre of Disease Control CDC, tidak mengalakakkan orang awam untuk mengunakan face shield sebagai kegunaan harian atau mengantikan topeng muka. Manfaat peggunaan face shield juga masih belum diketahui. Jika, seseorang memilih untuk mengunakan face shield tanya topeng mulut, bahagian tepi dan bawah dagu hendaklak ditutup.

Bagi face shield pakai buang, penggunaannya hanyalah sekali dan bagi yang boleh untuk digunapakai semula, pembersihan dari segi disinfeksi peru dilakukan. Face sheild plastik tida boleh untuk digunakan oleh bayi atau kanak-kanak.

Oleh itu, adalah amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Mon Jul 13 2020 11:42:26 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Pelindung muka dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Pemakaian face sheild ketika keluar rumah Saya melihat doktor di hospital ada yang memakai face sheild ketika merawat pesakit. Perlukah orang biasa memakai face sheild ketika ke pasar ? Baca lagi...
25 hari
Sulit
Pelindung muka untuk anak masuk sekolah lusa Salam sejahtera doktor. Saya risau sebab anak saya akan masuk ke sekolah lusa ni. Jadi saya nak buatkan dia face shield yang selalu doktor pakai tu. Perlu ke doktor? Risau lah kalau dia pakai ma… Baca lagi...
25 hari
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >