Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pengsan sekejap setelah gelak

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Januari 18, 2021 4:01 PM

Sulit 47 hari

Benda ini berlaku kepaya ayah saya. Semasa itu ayah saya gelak dan secara tiba-tiba ayah saya jatuh lalu tidak sedarkan diri. Kemudian dalam beberapa saat ayah saya terjaga semula. Ayah saya ada darah tinggi dan pernah ditembak saluran darahnya(saya tidak tau nama spesifiknya) dan hanya 80% lagi ingin mendapat sakit jantung. Seminggu lepas ayah saya ada pergi ke hospital untuk mendapat nasihat dr dan dr mengesahkan ayah saya ok dan perlu datang 6 bulan lagi. Jadi apa punca ayah saya pengsan sekejap itu. Harap Dr dpt menjawab permasalahan saya ini.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 47 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami faham kemuyskilan anda. Terdapat banyak sebab yang menyebabkan seseorang itu pengsan. Berikut adalah antara sebabnya:

  • Syncope atau pitam
  • Masalah jantung
  • Serangan strok
  • Hyperventilation ataupun bernafas dengan terlalu laju
  • Penurunan tekanan darah secara mendadak

Pengsan boleh disebabkan oleh masalah jantung. Dapatkan nasihat daripada pakar kardiologi.

Ini hanyalah pandangan kami secara am mengapa ayah anda mengalami masalah sedemikian. Kami sarankan beliau pergi berjumpa dengan doktor untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai dirinya.

Kami tidak dapat menjawab persoalan anda dengan begitu terperinci memandangkan ayah anda perlu diperiksa secara fizikal dan klinikal dan maklumat lanjut juga diperlukan untuk mengetahui punca sebenarnya

Sekiranya anda mempunyai soalan lanjut, sila hubungi doktor kami di (DoctorOnCall) untuk mendapatkan pencerahan mengenai gejala yang dialami oleh ayah anda dengan lebih jelas. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Mon Jan 18 2021 16:01:59 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Jantung/Kardiologi tentang penyakit jantung secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80