Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Period selama 2 hari

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 30, 2020 1:32 PM

Sulit 15 hari

hai doktor, saya pada 26/7 first period , dan berakhir pada 29/7 sahaja, selalu 5-6 hari saya habis period. Saya ingin bertanya, bolehkah kehamilan berlaku walaupun period?

Dr Ramzdhan 15 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, jika ujian kehamilan sudah positif dan terdapat pendarahan selepas itu, ianya boleh disebabkan:

  • Pendarahan implantasi
  • Pendarahan polip/fibroid
  • Keguguran
  • Masalah pembekuan darah
  • Kehamilan luar rahim

Ibu yang hamil sepatutnya tidak akan datang haid kecuali terdapat pendarahan ketika kehamilan. Oleh itu, anda hendaklah untuk membuat pemeriksaan kehamilan bagi memastikan bahawa ia darah haid ataupun pendarahan ketika kehamilan.

Sekiranya masalah ini berlanjutan serta memudaratkan kesihatan anda, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat. Anda boleh berjumpa dengan doktor anda ataupun klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Jul 30 2020 13:32:55 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Haid Tidak Teratur dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Cara untuk menstabilkan hormon Saya remaja berumur 18 tahun dan mengalami masalah kitaran haid yang tidak teratur . Bagaimanakan cara untuk menstabilkan hormon Baca lagi...
22 hari
Sulit
Period tidak teratur hampir dua bulan tidak keluar hi, saya berumur 21 tahun dan tidak pernah mengalami period pain yang dasyat dan untuk pengetwhuan period saya tidak teratur. dua bulan yang lepas saya period dan pada first and sec day period d… Baca lagi...
45 hari
Sulit
Istiadah atau uzur kalau keluar darah hari Ni? Saya nak bertanya… Kalau haritu saya datang haid 2/7 dan datang pulak dalam 15/7 kira dlm tempoh 15hari… Pahtu harini datang pulak… kira haid kee takk?? Sbb saya ada baca kalau datang 2 3 … Baca lagi...
17 hari
Sulit
Haid tidak teratur dalam tempoh beberapa tahun Saya remaja berumur 17 tahun mengalami haid yang Baca lagi...
27 hari
Sulit
Period yang tidak datang Hai saya berumur 25tahun telah berkahwin. Sebelum saya berkahwin saya mempunyai masalah haid yg tidak teratur dan pernah ada pertumbuhan sis. Tetapi alhamdulillah selepas dh berkahwin haid saya … Baca lagi...
17 hari
Tebus baucar RM15 di e-farmasi >