Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Period selama 2 hari

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 30, 2020 9:32 PM

Sulit 12 bulan

hai doktor, saya pada 26/7 first period , dan berakhir pada 29/7 sahaja, selalu 5-6 hari saya habis period. Saya ingin bertanya, bolehkah kehamilan berlaku walaupun period?

Dr Ramzdhan 12 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, jika ujian kehamilan sudah positif dan terdapat pendarahan selepas itu, ianya boleh disebabkan:

  • Pendarahan implantasi
  • Pendarahan polip/fibroid
  • Keguguran
  • Masalah pembekuan darah
  • Kehamilan luar rahim

Ibu yang hamil sepatutnya tidak akan datang haid kecuali terdapat pendarahan ketika kehamilan. Oleh itu, anda hendaklah untuk membuat pemeriksaan kehamilan bagi memastikan bahawa ia darah haid ataupun pendarahan ketika kehamilan.

Sekiranya masalah ini berlanjutan serta memudaratkan kesihatan anda, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat. Anda boleh berjumpa dengan doktor anda ataupun klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu Jul 30 2020 21:32:55 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang haid tidak teratur secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19