Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pesakit Covid yang sudah habis quarantine 14 hari perlu memakai facemask di rumah untuk berhadapan dengan family?

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 21, 2021 7:10 PM

Sulit 39 hari

Pesakit Covid yang sudah habis quarantine 14 hari perlu memakai facemask ke walaupun duduk di rumah untuk berhadapan dengan family? sebab family saya seolah takut dengan saya dan risau takut berjangkit kepada mereka. saya disahkan positive 3 june … hari ini sudah 20 june… mohon penjelasan… terimakasih doctor…

Dr Ramzdhan 39 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada kami

Kami memahami bahawa anda ingin mengetahui jika anda perlu menjaga SOP dengan ahli keluarga di dalam rumah kerana anda adalah bekas pesakit COVID-19, adakah ini betul? Kami akan cuba untuk membantu anda dalam perkara ini.

Untuk pengetahuan anda, mereka yang telah sembuh dari jangkitan virus (atau khususnya COVID-19) secara automatik telah mempunyai kekebalan terhadap strain virus COVID-19 tersebut. Maka dengan itu, anda (secara teori) telahpun bebas dari jangkitan dan tidak lagi dapat menjangkiti orang lain .

Namun anda masih perlu mematuhi SOP apabila berada di luar rumah seperti laksanakan kebersihan tangan dengan baik, patuhi penjarakan sosial/fizikal setiap masa, memakai pelitup muka dan kurangkan terdedah kepada komuniti di luar buat sementara waktu atau stay home sekerap yang boleh agar kadar kebolehjangkitan sekeluaraga menjadi semakin kecil.

Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut ataupun kepastian tentang kondisi ini.

Kami berharap agar jawapan ini dapat membantu anda.

Terima kasih

Sila klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Mon Jun 21 2021 19:10:28 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19