Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pregnancy and dermaroller

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: September 9, 2020 1:20 PM

Sulit 21 hari

hi doctor, saya baru dpt tahu saya positive pregnant. saya cuma nak kepastian, if saya teruskan menggunakan dermaroller utk muka saya. adakah ia ada effect apa2? terima kasih doktor

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 21 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Untuk makluman anda, penggunaan Dermaroller setakat ini tidak memberi kesan yang negatif kepada kehamilan anda. Penggunaan dermaroller hanya tidak dibenarkan jika seseorang itu mengalami:

  • Jerawat aktif
  • Jangkitan Herpes labialis
  • Jangkitan virus ketuat
  • Penyakit darah
  • Ketika dalam rawatan anti-coagulant
  • Kulit bengkak
  • Ekzema
  • Penumbuhan keloid pada kulit (seperti kesan pembedahan caesarian section C-Sec)

Dapatkan kulit yang sihat dengan penjagaan kulit yang betul.

Untuk info lanjut, sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda.

Dikemaskini pada: Wed Sep 09 2020 13:20:42 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Kiraan kandungan lepas hamil macam kes saya ni last period 5.7.2020…saya akad nkah 11.7.2020…lpas tu saya prengnant…memang tak period dah…sampai saya gugur 16.8.2020…start bleeding smpai 21.8.2020…lpas tu tak sempat period … Baca lagi...
8 hari
Sulit
Tidak datang haid selepas 39 hari keguguran Salam doktor, sy berumur 20 thn keguguran minggu ke 8 kerana tergelincir dengan tekanan yang kuat di bahagian perut pada 6/8/2020. 7/8 darah start keluar dah. Skrng suda 39 hari tapi sy masih td… Baca lagi...
13 hari
Sulit
Pengambilan caffox tanpa sedar diri hamil Hai doktor…dalam tempoh dua bulan ni saya kerap mengambil caffox sebagai ubat migrain…boleh dikatakan setiap hari saya akan makan caffox 2 b Baca lagi...
2 hari
Sulit
Pengambilan pil acid folic 5mg dan susu suplement mengandungi acid folic Salam Dr, saya seorang wanita berusia 26tahun dan hamil yang mengambil pil acid folic 5mg setiap hari sejak sebelum berkahwin. Setelah mengetahui saya hamil, saya telah minum susu suplement Anmu… Baca lagi...
19 jam
Sulit
Ingin mengandung tetapi tidak ovulate Saya wanita berusia 27 tahun… Dulu haid saya tidak teratur.kadang2 sebulan tidak dtg… Tpi sekarang teratur… Dalam sebulan tepat masa ada kala dtg bulan awal sebelum hari nya… Saya ingin bertanya… Baca lagi...
12 hari
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15