Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit belakang yang sering berterusan selama berbulan , bermula dr bulan 1 dan 2 tapi dua bulan seterusnya dah okay tetapi sejak bulan 4/5 kembali terasa ngilu

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Mei 21, 2021 11:51 PM

Sulit 3 bulan

Hi saya mengalami lenguh dan ngilu pada tulang belakang. Sakit ini hanya berlaku secara on-off . Sakit bermula dari belakang badan sahaja . Dan sering terasa lenguh sekira duduk . Apabila berjalan dan berdiri tidak terasa sakit . Namun , apabila tidur . Saya tidak dapat mengiring kerana terasa ngilu di bahagian tulang . Dan apabila tdur terlentang / drive kereta, terasa bonjolan biji di bahagian belakang badan. Tidak sakit cuma selalu lenguh dan tidak boleh bengkok badan terlalu lama. Apa pendapat doktor?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 3 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, sakit belakang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • ketegangan otot
  • disc hernia
  • batu buah pinggang
  • keradangan buah pinggang
  • jangkitan kuman ataupun virus
  • reactive arthritis

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Masih risau dengan sakit belakang/lutut anda? Usah gusar, pakar tulang (Orthopaedics) kami sedia membantu!

Dikemaskini pada: Fri May 21 2021 23:51:23 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Tulang tentang sakit belakang secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19