Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit dada sebelah kiri berlanjutan dengan simptom awal yang lain hampir tiada, tetapi one spot on the left chest masih rasa sakit tu. kadang sakit, kdang tidak

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 18, 2021 11:50 AM

Sulit 43 hari

Hi doktor. Suami saya terasa sakit dada yang berpanjangan tetapi kadang rasa dan kadang tidak. Dia datang secara tiba-tiba. Dah 3minggu. Dah pergi emergency kat hospital awal symptom haritu, xray dan swab. Alhamdulillah negatif dan xray tunjuk yang dia ada mild pneumonia. Tapi setelah 5 hari consume antibiotics, dia masih rasa kadang sakit tu ada dan kadang takda. Selepas 2 minggu dari tarikh pertama kali pergi emergency, dia rasa macam sesak dada, sesak nafas tu semua takda; cuma yang masih tinggal awal2 rasa pedih kat dada. Dah pergi emergency lgi 2 hari lepas, doktor syak bukan pneumonia sebab suami saya tak batuk. Mungkin terlalu kerap bersin kata doktor dan mungkin muscle swollen kat chest area (sebab doktor monitor dan pegang, rasa sebelah kiri tinggi sedikit berbanding chest kanan. He’s very worried if anything serious is happening to him, and being a pregnant wife makes me so concerned of his condition. Hari-hari dia macam biasa, cuma kadang datang rasa sakit tu. Kena kurang bercakap dan minum air halia campur lemon dan madu, baru rasa okay sikit. Oh ya, awal dulu sampai sekarang pun dia rasa sakit tu bila macam ada angin dalam badan stuck. Sekarang rasa tu kurang sikit, cuma tinggal sakit kat spot yang awal dulu kat dada kiri dia tu. Do you know what is this actually, or maybe just assumptions from my worries? Thank you so much!

Dr Ramzdhan 43 hari
General Practitioner

Hai, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan diatas, suami anda mengalami sakit dada disebelah kiri. Kami memahami kebimbangan anda dan kami akan cuba untuk membantu.

Untuk makluman anda, masalah sebegini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, antaranya ialah:

  • Ketegangan otot atau otot bengkak
  • Teknik pernafasan yang tidak betul
  • Kurang berehat
  • Gangguan cemas ataupun panik

Namun, ia juga boleh berlaku disebabkan kondisi kesihatan yang lebih serius dan memerlukan pemerhatian doktor dengan segera , seperti:

  • Peptic ulcer disease
  • GERD
  • Masalah pada jantung
  • Pedih ulu hati
  • Gastritis

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menghubungi doktor kami secara atas talian bagi mendapatkan penerangan lebih lanjut mengenai masalah yang anda alami.

Kami berharap agar jawapan ini dapat membantu anda.

Terima kasih

Sila klik di sini untuk bercakap dengan doktor.
Sila klik di sini untuk bercakap dengan Pakar Jantung

Dikemaskini pada: Fri Jun 18 2021 11:50:36 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Jantung/Kardiologi tentang sakit dada secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19