Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit kaki yang amat sangat sampai saya tak boleh berjalan

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mac 14, 2020 1:24 AM

atieqahzailani2508 5 bulan

Saya wanita 20an dann selalu sakit kaki. Dan sakit kaki saya ni dah lama dan ia akan datang tak menentu. Tapi kesakitan tu bukan macam sakit akibat kecederaan luar. Kesakitan tu macam sakit di bahagian dalam. Kqlau sakit tu datang saya memang akan stop berjalan sbb saya tak mampu tahan sakit untuk berpijak dan berjalan macam biasa.

Dr Ramzdhan 7 bulan
General Practitioner

Terima kasih atas soalan yang diajukan. Untuk maklumat anda, sakit kaki merupakan satu gejala yang boleh disebabkan oleh beberapa perkara dan sebabnya adalah meluas. Hal ini kerana kaki mempunyai bahagian-bahagian tertentu seperti peha, betis, lutut, tumit, jari, buku lali, pergelangan kaki dan sebagainya. Setiap bahagian mempunyai saluran darah, urat saraf, saluran limpa (lymph nodes), otot serta tulang yang berbeza. Secara amnya, sakit di kaki boleh disebabkan oleh:

  • Sakit tulang (patah, retak, terseliuh, ketumbuhan, keradangan dan sebagainya)
  • Sakit otot (Keradangan, otot terkoyak, kecederaan otot, dan sebagainya)
  • Keradangan atau kecederaan pada urat saraf
  • Masalah pada saluran darah seperti (varicose vein)
  • Ketumbuhan seperti (Baker cyst) yang ada pada belakang lutut

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sat Mar 14 2020 01:24:24 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Tulang tentang sakit tulang secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Kaki sakit berterusan kaki ibu saya sakit semenjak kemenjak ini. Kaki dia semankin berat semenjak ini. harap dapat membalas. Terima Kasih. Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Tulang rusuk & batuk Saya berusia 20+ . Saya pada mulanya batuk, Dan sukar tidur malam sebab batuk. Dan terasa ada kahak di dalam tekak. Kahak saya warna jernih mcm air liur . Selepas berjumpa dkt Dr , beliau kata … Baca lagi...
45 hari
Sulit
Tulang kering patah..sekarang tumbuh bengkok Tulang kering saya patah…Dan sekarang tgh proses pemulihan…tetapi bila saya x-ray…tulang tu tumbuh bengkok… Soalan says: Adakah says atit buat operation? Ada Tak cara lain tanpa operation? Ap… Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Sakit semua tulang bahagian kiri Sakit tulang pada semua bahagian kiri dari otot tangan sampai hujung kaki. Saya mengalami sakit pinggang kiri yang sangat sakit Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Sakit kaki Dan lutut Sya 16 Thun,sukan Tak main sgt tapi sy pernah join taekwondo,Thun lepas Tak silap ada org ter kick sy punya lutut,sakit jugak lah,so after that Saya rasa sakit bhgian lutut ,dia dtg sekejap ii j… Baca lagi...
4 bulan
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!