Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit kepala berturut turut

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 3, 2019 8:02 AM

snahira72 12 bulan

Saya lelaki berumur 26 tahun. Lately ni saya kerap sakit kepala sampaikan saya tak boleh nak buat apa apa kerja. Demam (suhu badan) juga on off. Bila malam badan saya sejuk mendingin menggigil. Mata sebelah juga sakit nak dibuka and sensitive pada cahaya. Tanda tanda apa ye doc?

Dr Ramzdhan 12 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami.

Gejala-gejala yang anda hadapi mungkin disebabkan oleh sat atau lebih punca. Gejala-gejala tersebut boleh disebabkan oleh berbagai masalah kesihatan antaranya demam denggi, jangkitan kuman pada otak dan sebagainya.

Sakit kepala boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu “sebab primary” atau “sebab sekunder”. Antara punca-punca sakit kepala primari adalah:

 • Sakit kepala jenis tegang (Tension-type headaches)
 • Migrain
 • Sakit kepala berkelompok (Cluster headache)
 • Sakit kepala sinus(Sinus headache)

Manakala punca sakit kepala sekunder boleh disebabkan seperti:

 • Jangkitan kuman/virus pada struktur otak
 • Hipertensi Malignan
 • Ketumbuhan pada otak

Untuk mengatasi masalah ini, punca masalah tersebut haruslah diketahui. Oleh itu, anda disarankan untuk berjumpa doktor kerana maklumat tambahan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat atau klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed Jul 03 2019 08:02:47 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Dr Sashini Seeni 12 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

 • sakit kepala migraine
 • jangkitan kuman atau virus
 • ketumbuhan ataupun kanser
 • radang pada sistem saraf atau otak
 • penyakit autoimun seperti sklerosis seluruh

Namun, dalam kes tuan, simptom yang tuan nyatakan adalah seperti simptom lazim untuk sakit kepala migraine. Terdapat juga kemungkinan besar tuan ada penyakit selaput saraf atau otak (meningitis). Menigitis yang tidak dirawat mampu mengancam nyawa dan memberi impak besar dalam kehidupan seharian jika dibiar melarat. Oleh itu, dapatkan rawatan dengan pakar perubatan dengan segera supaya ia tidak melarat.

Untuk membuat kesimpulan tentang punca masalah yang anda hadapi dan mendapatkan rawatan yang sesuai, sila rujuk kepada kami secara peribadi melalui atas talian. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami. Terima kasih

Dikemaskini pada: Wed Jul 03 2019 08:15:45 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Sakit Kepala dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Kepala berputar setelah baring Saya mengalami kepala berputar2 setlah baring kepala dibawah parasa Baca lagi...
16 hari
Sulit
Kepala berpusing dan badan mengeletar Saya berusia usia 77 tahun dan sering mengalami kepala berpusing dan badan mengeletar tidak bermaya. Saya juga ada membuat bacaan darah pada setiap 2-3 hari. BP saya tidak menentu jika kepala sa… Baca lagi...
28 hari
Sulit
Pening dan berpeluh di kepala Kepala saya sakit di sebelah kiri dan berpeluh dibahagian kepala. Kadang2 rasa rasa loya. Ia berlaku sejak bahagian kepala seblah kanan belakang saya sakit dan benjol kerana kawan saya mengetuk … Baca lagi...
35 hari
Sulit
Kepala sebelah kiri bahagian atas dan telinga sebelah kiri Saya lelaki umur 34 tahun,saya mengalami sakit kepala bahagian atas sebelah kiri, terasa seperti tajam2 menucuk2.tetapi bkn selalu.kadang2 disentuh pun terasi sakit. Selain itu, dalam telinga se… Baca lagi...
35 hari
Sulit
Kepala pening berdenyut2 Sye umr 30thn…kdang2 sye bnyk berfikir…dan kepale sye selalu pening…tetapi bila sye rehat 1hri pening sye hilng Baca lagi...
27 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi