Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit rahang sebelah kiri

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 1, 2020 1:25 PM

ajinkhalid 35 hari

Saya lelaki berumur 30 tahun dan sudah kahwin. Beberapa hari lepas, saya terasa sakit di rahang sebelah kiri saya sehingga saya sukar untuk makan dan buka mulut dengan luas. Saya ada terbaca hal ini mungkin berkaitan dgn masalah temporomandibular joint… Boleh saya tahu apa rawatan yg perlu saya buat kerana ia menggangu terutamanya ketika makan. Terima kasih.

Dr Ramzdhan 35 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Masalah sendi Temperomandibular (Temperomandibular joint disorder)
  • trauma
  • arthritis
  • ketegangan otot

Berkenaan dengan temperomandibular joint disorder, kami tidak boleh mengulas lanjut berkenaan dengan sakit ini kerana ia melibatkan kepakaran doktor gigi dan kami tidak memiliki kepakaran tersebut.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed Jul 01 2020 13:25:59 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Kesihatan Am dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Adakah tanda menopause? Salam doc, Saya wanita berumur 34thn.Kahwin lewat hujung tahun lepas.Pernah di operate kerana cyst sebelum ni.Selepas operate kitaran haid saya jadi tidak teratur.Adakah ia berkaitan? Saya jug… Baca lagi...
7 hari
stnrazlnroslan
Saya punya berat badan rendah dan tak tinggi saya sekarang.berumur 14 tahun Saya tidak tinggi dan berat badan terlalu rendah berat badan saya adalah25 Baca lagi...
5 hari
Sulit
Suara kecil ataupun halus Hi, saya lelaki dan berumur 23tahun,suara saya halus macam perempuan, apakah tindakkan yang perlu saya amil seupaya suara saya menjadi kasar/lebih besar? Adakah anda mempunyai cara seperti ambil… Baca lagi...
14 hari
Sulit
Synerrv desloratadine Synerrv desloratadine Baca lagi...
11 jam
Sulit
Cara untuk menstabilkan hormon dan kitaran haid yang lama Saya remaja yang berumur 18 tahun dan mengalami masalah kitaran haid yang tidak teratur dan sering berpanjangan . Bagaimanakah cara untuk saya menstabilkan hormon ? Baca lagi...
12 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi