Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sakit rahang sebelah kiri

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Julai 1, 2020 1:25 PM

ajinkhalid 6 bulan

Saya lelaki berumur 30 tahun dan sudah kahwin. Beberapa hari lepas, saya terasa sakit di rahang sebelah kiri saya sehingga saya sukar untuk makan dan buka mulut dengan luas. Saya ada terbaca hal ini mungkin berkaitan dgn masalah temporomandibular joint… Boleh saya tahu apa rawatan yg perlu saya buat kerana ia menggangu terutamanya ketika makan. Terima kasih.

Dr Ramzdhan 6 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda/puan/tuan, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Masalah sendi Temperomandibular (Temperomandibular joint disorder)
  • trauma
  • arthritis
  • ketegangan otot

Berkenaan dengan temperomandibular joint disorder, kami tidak boleh mengulas lanjut berkenaan dengan sakit ini kerana ia melibatkan kepakaran doktor gigi dan kami tidak memiliki kepakaran tersebut.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor dengan kadar segera. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed Jul 01 2020 13:25:59 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Saya pun taktahuuu apaa 1)saya student umur 19 ,tangan menggeletar suka tiba²,risau tanpa sebab,susah tidur. 2)macamana nak naik kan berat badan yg ideal?,berat saya 39 kg,tinggi 154cm 3)rambut saya mengalami kegugura… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Medical checkup untuk kerja Hello Dr. Saya pernah melakukan medical checkup pada bulan 12 tahun lps. Medical checkup ini dibuat untuk membenarkan saya untuk bekerja di salah sbuah syarikat di negara lain. Persoalan saya, m… Baca lagi...
7 hari
Sulit
Simptom covid dalam masa 5 hari ni doc, saya ada terbaca simptom simptom covid 19 and sekarang saya macam tengah alami. sakit tekak, suara serak, batuk. saya tak ada contact rapat dengan pesakit positif tapi ada keluar balik kamp… Baca lagi...
6 hari
Sulit
Luka jahitan melecet Saya tengah berpantang dan hari ini merupakan hari ke18. Saya dapati kawasan jahitan episiotomi saya telah bercantum. Namun demikian, saya dapati ada kesan melecet dan ianya menyukarkan saya unt… Baca lagi...
9 hari
Sulit
Bau kaki disebabkan peluh berlebihan Saya menghidapi peluh berlebihan di bahagian kaki, walaupun sy tidak memakai kasut bertutup penuh, kaki saya masih mengeluarkan bau, bantu saya doktor untuk mengurangkan masalah ini. Baca lagi...
6 hari