Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sepupu saya disahkan positive dan datang ke rumah

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Julai 21, 2021 11:35 AM

Sulit 2 bulan

saya ada demam pada 30/6 … dpt mc smpai 1/7 … jadi 2/7 saya kerja . kebetulan 2/7 tu cousin saya diarahkan oleh bos tempat kerja dia untuk swab … sebab kes dkt kilang. hasil dri swab tu dia +ve . result pertama dia +ve. cousin saya ada dtg ke rumah dan bermalam di rumah saya atas sebab hal keluarga . lepas dpt thu dia +ve , dia pulang untuk kuarantin di rumah sendiri .

4/7 result untuk swab kedua pun +ve , dan dia di bawa ke pasir gudang , kuarantin di sana. saya sekeluarga dan keluarga dia disuruh swab di klinik kesihatan . tapi yang di swab hanya keluarga dia . keluarga saya di suruh pakai gelang sahaja tanpa diswab . adakah benar prosedurnya begitu ? atau sepatutnya kami kena swab , tapi petugas terlepas pandang ?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam Sejatera,
Terima kasih atas pertanyaan anda. Kami akan cuba menjelaskan perkara ini kepada anda.

Untuk makluman anda, garis panduan yang dikeluarkan oleh KKM mengesyorkan ujian swab PCR dijalankan atas individu kontak rapat yang bergejala sahaja. Sekiranya anda atau ahli keluarga anda mula bergejala ketika tempoh kuarantin, sila laporkan kepada petugas kesihatan dengan segera. Kami mencadangkan kepada anda untuk memantau tahap kesihatan anda dan ahli keluarga anda sepanjang tempoh kuarantin. Selain itu, sila mengamalkan penjarakkan sosial dan memakai pelitup muka.

Sekiranya anda ingin penjelasan atau maklumat yang lanjut, sila hubungi kami untuk konsultasi secara atas talian.

Kami berharap jawapan kami dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Klik di sini untuk dapatkan kit ujian COVID-19 Kendiri RTK Antigen Air Liur yang lebih murah, mudah digunakan serta tidak perlu ambil sampel dari hidung atau tekak. Anda boleh lakukan ujian saringan sendiri di rumah!

Dikemaskini pada: Wed Jul 21 2021 11:35:42 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19