Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Spinal befida, jangkitan kuman di viginal Dan parut

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Julai 19, 2021 9:32 AM

Sulit 2 bulan

Saya berumur 24 TAHUN Dan sudah BERKHAWIN, mempunyai seorang anak lelaki berusia 3 tahun Saya hidap spinal befida, kesan dri itu proses pembuangan air kecil Dan besar agak sukar hingga Saya perlu memakai lampin pakai buang,kesan dri itu sekitar kemaluan Saya kehitaman, kembang, Dan tidak segar, malah sering mendapat jangkitan kuman, kesan dri ini hubunggan suami isteri agak panas , kerana Saya tiada keyakinan diri untuk bersama, adakah penyakit Saya tiada ubat ? Dan apakah cara untuk elakkan semua menjadi lagi teruk ? Saya sudah cuba elakkan memakai lampin dan mengawal pembuangan tetapi gagal , Saya ibu yang bekerja , bocor Dan basah pada pakaian adalah PEKARA yang memalukan , kesan pembedahan agak jelas di tumbuh badan Saya itu juga menjadi salah satu keyakinan diri berkurangan , adakah jika Saya membuat rawatan laser akan memburukan lagi keadaan ? Saya buntu

Dr Sri Viknarajan 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih atas pertanyaan anda,kami memahami anda mempunyai beberapa masalah yang merisaukan anda.
Anda mempunyai masalah dengan pembuangan air besar dan kecil,masalah dengan jangkitan kuman yang kerap dan masalah keyakinan diri yang mengganggu anda.
Berikut merupakan beberapa masalah yang disebabkan satu masalah umum namun memerlukan beberaka pakar untuk membantu anda.
Kami akan cuba membantu.
Bagi masalah pembuangan air besar,kecil dan jankitan kuman anda anda memerlukan bantuan pakar urologi/pakar sakit-puan yang perlu memeriksa anda dan memberikan nasihat dan rawatan yang sesuai kepada anda.
Selai itu,hanya seseorang pakar kulit boleh memberikan nasihat kepada anda terhadap masalah penampakan yang ternyata dan jikalau perlu memberikan rujukan kepada anda untuk mendapatkan pembedahan plastik.
Bagi memperbaik hubungan suami isteri yang ganas dan membetulkan keyakinan anda,kami menasihati anda untuk bercakap dengan pakar psikiatri.
Kami harap anda berhubung dengan kami untuk bercakap dengan doktor melalui kosultasi atas talian kami.
Kami harap jawapan kami membantu.
Terima kasih.

Klik pada link ini untuk bercakap dengan doktor.

Masih was-was? Dapatkan bantuan pakar kulit bagi membantu masalah kulit anda!

Sila klik di sini untuk bercakap dengan Doktor Pakar Psikiatri

Sila klik di sini untuk bercakap dengan Pakar sakit puan

Dikemaskini pada: Mon Jul 19 2021 09:32:03 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang kesihatan am secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19