Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Stroke patient - bedridden

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 29, 2019 12:41 PM

arzulfadzliismail 12 bulan

Salam sejahtera Doctor,

Saya adalah anak kepada seorang pesakit stroke sejak 4 tahun lepas. Bapa saya diserang major stroke pada 2015 dan menyebabkan Perubahan ketara pada kondisi otak dan fizikalnya.

Dalam tempoh 3 tahun Pertama selepas diserang stroke, Bapa saya masih lg boleh makan, berjalan dengan bantuan papahan, bercakap walaupun agak kurang jelas tetapi sehingga bulan April baru baru ini, sagalanya berubah.

Ianya berpunca apabila Bapa saya mengalami demam mengigil Dan blood pressure (BP) beliau menurun rendah. Beliau dimasukkan ke Hospital pada April 2019 dan ketika itu keadaan dia agak lemah. Doktor mengesahkan beliau hanya mengalami demam virus.

Pada Mei 2019, beliau dimasukkan sekali lg ke hospital disebabkan BP beliau terlampau rendah. Dengan bantuan ubat dan mesin untuk mengstabilkan BP beliau, keadaan beliau kembali pulih tetapi tidak sepenuhnya.

Pada awal bulan June sebelum Raya, Bapa saya sekali lg dimasukkan ke Hospital dan kali ini pihak hospital Batu Gajah telah refer Bapa saya ke General hospital Bainun Ipoh dan dimasukkan ke ICU disebabkan jangkitan pada paru paru.
Sejak itu, saya belajar bapa saya mengalami masalah makan Dan menelan di mana prosesnya tidak sempurna menyebabkan apa yang dimakannya turun ke paru paru. Beliau juga kerap tersedak. Hasil dari pemeriksaan doktor, beliau mengalami jangkitan paru paru disebabkan proses permakanan yang tidak sempurnalah.

Doktor syorkan penggunaan tube feeding dan Ianya dikenakan pada bapa saya sepanjang berada di hospital.

Keadaan bapa saya ketika itu agak lemah tetapi beliau masih boleh bercakap, mengerakkan tangan, duduk dan bergerak mengikut arahan. Beliau discharged sebelum Raya Dan keadaan beliau masih lemah tp masih boleh dipapah Dan disuap makan Tanpa tube feeding. Beliau pun tidak lg tersedak.

Kali ke 4 beliau dimasukkan ke Hospital Batu Gajah semula disebabkan kondisi fizikalnya dan BP yang turun mendadak. Sejak dari itu, kondisi beliau stagnent, lemah tak bedaya. Seminggu lebih di hospital, tiada peningkatan.

Doktor beri kebenaran discharged, dan saya bawa bapa saya pulang ke rumah. Permakanan beliau kini melalui tube feeding.
Tetapi apa yang merisaukan saya, keadaan bapa saya SEKARANG semakin lemah Dan totally bedridden.
Berak kencing semua pampers Dan itu biasa tetapi yang merisaukan beliau tiada respond bila dipanggil Dan Sgt kurang pengerakkan.

Dengan jasa baik Doctor, saya perlu kan nasihat apa tindakan lanjut yang perlu diambil. Fikiran kini semakin buntu.
Nak bawa ke Hospital, beliau baru sahaja discharged atau saya perlu jaga dan beri susu dan ubat ubatan mengikut Masa yang ditetapkan.
Atau ada solusi lain yang saya boleh ambil?

Dr Sri Viknarajan 12 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Rawatan susulan untuk pesakit strok diberikan untuk mencegah komplikasi. Ramai pesakit strok sebenarnya boleh pulih atau menjalankan aktivit harian jika berdisiplin dalam mengikuti rawatan susulan dan dengan sokongan kuat dari ahli keluarga. Antaranya ialah:

  • Pesakit akan dirujuk kepada pakar fisioterapi dan pakar pemulihan cara kerja untuk membina fungsi badan sebanyak yang mungkin.
  • Rujukan kepada pegawai pemulihan pertuturan juga akan diberi jika ayah anda mengalami kesukaran untuk menelan atau bertutur.
  • Pegawai dietetik akan memberi cadangan diet sihat yang berfungsi untuk menguatkan badan ayah anda and mencegah malnutrisi. Ubat-ubatan juga akan diberi untuk membantu mencegah komplikasi strok.
  • Pakar psikiatri untuk kesihatan mental pesakit strok dan keluarga supaya mempunyai motivasi untuk teruskan hidup.

Untuk maklumat lanjut, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Sat Jun 29 2019 12:41:40 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
fitrirazak98
Penawar stroke …… Menghidap stroke bahagian tubuh belah kiri apa patut dilakukan selepas itu . Stroke ini makan masa berapa lama untuk pulih? Baca lagi...
8 bulan
tuanzam1001
Bekas pesakit mini stroke-pening selain drp ubat yg dibekalkan doktor spt rosuvastatin, adakah pilihan lain yg leboh sesuai spt makanan tambahan yg boleh digantikan dgn ubat statin tersebut.ubat statin dikatakan ada side effect spt k… Baca lagi...
14 bulan
morjhan
Kepala masih pening selepas rawatan mini strok Hi Doktor… Adakah normal “kepala pening” walaupun telah mendapatan rawatan strok? Saya risau keadaan ini akan terus memudaratkan ayah saya. Apakah langkah yang harus diambil bagi mempercepatkan rawat… Baca lagi...
12 bulan
matdan
Bagaimana merawat ayah saya yang kena strok Salam, hai doktor. Bapa saya telah diserang strok dan lumpuh ketika ini. Boleh saya tahu bagaimana hendak merawat ayah saya? Adakah saya juga berisiko diserang strok? Baca lagi...
17 bulan
matju851025
Strok kecil@ darah tersumbat akibat kolestrol Hai dr. Ayah sy mengalami strok kecil @ saluran darah tersumbat di kepala, sekarang doktor hanya memberi ubat pencair darah. Keadaan ayah sy sebelah tubuh iaitu bahagian kanan mengalami kebas2, start … Baca lagi...
14 bulan
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi