Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Sudah Makan Pil Tetapi Belum Period

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: April 24, 2021 10:24 AM

Sulit 2 bulan

Saya sudah menghabiskan pil perancang tetapi belum period.Jadi saya tahu saya belum period,semalam dan hari ini saya sambung makan pil perancang baru…jadi saya terpikir hari ini,saya kena berhenti makan pil kah ? atau teruskan makan pil tersebut ? , sebab 2 hari ni saya dah sambung makan 2 biji pil yg baru …

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Untuk makluman anda, pil perancang mempunyai pelbagai jenis dan ia mempunyai cara penggunaan yang berbeza mengikut jenis tersebut. Ada jenis pil perancang yang perlu di ambil hari-hari, ada juga pil perancang yang diambil sekali sebulan.

Namun pada biasanya, sekiranya pil perancang anda yang diberi adalah pil harian selama satu bulan per satu pek, bermaksud anda tidak perlu tunggu untuk kedatangan haid bagi memulakan pek baru. Sebaik-baiknya pil tersebut diambil berterusan bagi mendapatkan keberkesanan yang maksimum.

Kekalkan kebahagiaan rumah tangga anda dengan mendapatkan perancangan keluarga yang terbaik

Sekiranya anda terlambat mengambil pil ataupun menunggu kitaran haid seterusnya seperti yang anda sebut, kemungkinan untuk menjadi hamil adalah tinggi tetapi ia bergantung kepada berapa hari anda terlewat. Semakin lewat pengambilan pil tersebut, semakin tinggi kemungkinan untuk menjadi hamil.

Untuk mengetahui lanjut, sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Perancangan keluarga penting untuk kesejahteraan rumah tangga. Khidmat nasihat pakar, dapat membantu anda !

Dikemaskini pada: Sat Apr 24 2021 10:24:04 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang pil perancang kecemasan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19