Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Tanda awal covid-19 (badan tidak selesa)

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Julai 23, 2021 5:49 PM

Sulit 8 bulan

Saya pesakit kencing manis dan darah tinggi. Baru-baru ini, saya rasa tidak sedap badan, demam, selesema dan batuk. Adalah ini tanda awal covid-19? Saya tiada kontak rapat dgn pesakit covid-19. Dimana boleh buat ujian swab?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih atas soalan yang diajukan.

Kami memahami kebimbangan anda mengenai penyakit COVID-19 lebih-lebih lagi apabila menghidap penyakit kronik serta bergejala.Kami akan cuba membantu anda.

Untuk makluman anda juga, WHO menyenaraikan simptom biasa untuk jangkitan COVID-19 seperti berikut:

Demam (lebih daripada 37.5 darjah celcius)
Keletihan
Batuk
Sakit-sakit badan
Sakit tekak
Sakit kepala
Sesak nafas

Walaupun anda mengalami demam, batuk & selsema, agak sukar untuk menentukan adakah ianya jangkitan COVID19 atau masalah lain yang boleh menyebabkan gejala yang serupa.

Anda juga boleh melakukan ujian saringan atau swab COVID-19 di mana-mana klinik kesihatan. Namun begitu, keutamaan akan diberi kepada golongan yang mempunyai kontak rapat dan berisiko. Pihak kami juga anda menyediakan khidmat ujian saringan COVID-19 yang boleh dilakukan di rumah, pandu lalu atau datang ke klinik.

Justeru itu, anda amat disarankan untuk bercakap dengan doktor secara atas talian agar kami boleh membantu anda dengan lebih komprehensif.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Klik di sini untuk dapatkan kit ujian COVID-19 Kendiri RTK Antigen Air Liur yang lebih murah, mudah digunakan serta tidak perlu ambil sampel dari hidung atau tekak. Anda boleh lakukan ujian saringan sendiri di rumah!

Dikemaskini pada: Fri Jul 23 2021 17:49:58 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang jangkitan coronavirus secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19