Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Tangan berpeluh yang berlebihan

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: September 11, 2019 12:35 PM

Sulit 2 bulan

Anak lelaki saya mengalami penyakit tangan berpeluh. Apakah rawatannya doctor

Dr Sri Viknarajan 12 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara percuma.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Pengaruh genetik - sejarah keluarga menjadi punca dalam 30% daripada kes tersebut.
  • Tekanan fizikal
  • Tekanan emosi
  • Masalah tiroid

1) Rawatan topikal seperti aluminium klorida hexahydrate (Driclor) boleh memberi kesan efektif terhadap sesetengah kes ringan atau sederhana.

Driclor perlu sentiasa digunakan pada kulit yang kering untuk memaksimumkan manfaat dan meminimumkan kesan sampingan. Pesakit disyorkan untuk menggunakannya selepas mandi dan sebelum tidur. Keringkan kawasan tersebut dengan pengering rambut pada tetapan sejuk kemudian sapukan Driclor. Basuh tangan anda terlebih dahulu pada waktu pagi dengan air kosong (tiada sabun). Sekiranya kerengsaan berlaku, sapuan krim kortikosteroid dapat membantu (ubat ini perlu digunakan di bawah pengawasan doktor).

Krim antikolinergik seperti glycopyrolate (0.5-3%) juga turut berkesan. Kesan sampingan jarang berlaku. Berapa kerap krim tersebut digunakan bergantung pada individu.

2) Iontophoresis

Ia boleh dipertimbangkan untuk kes-kes yang tidak respon terhadap rawatan topikal. Rawatan bergantung kepada individu. Kawasan yang terjejas akan direndam dalam air paip, air garam atau cecair glycopyrrolate. Kemudian arus elektrik pada tetapan rendah akan disalurkan pada permukaan kulit selama 10 hingga 20 minit.

Iontophoresis Glycopyrrolate mempunyai kadar kejayaan yang tinggi 80% daripada pesakit mempunyai tindak balas yang baik terhadap rawatan ini. Tempoh rawatan berbeza mengikut keadaan. Pesakit perlu menjalankan rawatan setiap 2 hingga 14 hari.

3) Suntikan toksin Botulinum jenis A (botox)

Suntikan Botox boleh merawat tangan berpeluh dengan selamat dan berkesan . Walau bagaimanapun, rawatan ini agak mahal dan kosnya mengehadkan penggunaan secara lebih meluas.

Kebanyakan rawatan dilakukan setelah saraf diberi bius. Kira-kira 100 unit botox diperlukan bagi setiap tangan. Rawatan ini biasanya berkesan selama 3 hingga 5 bulan. Kesan sampingan termasuklah kelemahan otot sementara.

4) Ubat-ubatan

Tablet antikolinergik (seperti oxybutynin dan propantheline bromide) boleh digunakan untuk merawat tangan berpeluh. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti sembelit, mulut kering dan pening adalah perkara biasa.

Ubat lain yang boleh digunakan termasuklah glycopyrrolate oral, propranolol, clonazepam dan gabapentin.

Ubat menjadi pilihan untuk jangka masa pendek selama beberapa hari hingga minggu untuk memberi “istirahat” bagi tangan berpeluh tersebut.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan secara percuma. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Wed Sep 11 2019 12:35:22 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang masalah peluh secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Tangan berpeluh berlebihan Saya bekerja sebagai spa therapist dan mengalami tangan yang sentiasa berpeluh …jadi agak menjadikan masalah dengan kerja Saya…apa yang harus Saya lakukan untuk menhilang peluh tangan saay? Baca lagi...
2 bulan
azmie8686
Tapak tangan berpeluh (Hyperhidrosis) Slm doc… saya lelaki berumur 33 tahun… masalah saya adalah kerap berpeluh di bahagian tapak tangan dan juga bahagian kaki… masalah yg saya alami ini sejak dari saya sekolah rendah dan semakin teruk ap… Baca lagi...
9 bulan
muhdizwan720
Tangan berpeluh walaupun tidak melakukan aktiviti saya lelaki berusia 17 tahun.sejak dari kecil saya mengalami tangan sentiasa berpeluh ketika main phone atau tidak melakukan apa apa aktiviti.walaupun saya telah duduk di tempat yang sejuk.tangan saya… Baca lagi...
8 bulan
Sulit
Tapak tangan berpeluh dan basah Apakah ubat yg patut sy ambil utk penyakit tapak tangan berpeluh ni? Baca lagi...
10 bulan
Sulit
Tangan berpeluh yang berlebihan Anak lelaki saya mengalami penyakit tangan berpeluh. Apakah rawatannya doctor Baca lagi...
12 bulan
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15