Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ultrasound KUB, apakah yang dimaksudkan

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Julai 13, 2020 9:23 AM

Sulit 3 bulan

Hi doktor. Saya nak tanya. Saya baru sahaja selesai ultrasound KUB. Result semua okay tapi saya belum berjumpa doktor lagi. Hanya buat ultrasound di private hospital. Apakah yang dimaksudkan “prominent left renal calyces”? Kerana dalam findings tu semua saya faham kecuali yang itu. Sebab saya kencing tidak lawas sudah lama. Tetapi baru ni sahaja dapat buat ultrasound sebab dah pun makan antibiotik tapi still tak okay…

Dr Sri Viknarajan 3 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang anda ajukan.

Anda berbuat keputusan yang bijak untuk berjumpa dengan doktor untuk menyelesaikan masalah anda.
Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan doktor.

Berkenaan dengan persoalan yang anda hadapi, kondisi yang anda nyatakan/keterangan yang anda berikan adalah kurang jelas. Terdapat beberapa soalan yang harus kami tanyakan bagi mendapatkan maklumat lanjut sebelum kesimpulan tentang masalah yang anda hadapi.

Untuk membuat kesimpulan tentang punca masalah yang anda hadapi dan mendapatkan rawatan yang sesuai, sila rujuk kepada doktor kami secara peribadi melalui atas talian. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor bertauliah kami. Terima kasih

Dikemaskini pada: Mon Jul 13 2020 09:23:41 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Tulang tentang sakit pinggang secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Sakit pinggang sebelah kanan di bahagian bawah pusat Suami saya berusia 40 tahun. Tadi selepas makan sup ayam kampung, dia kejang perut, & rasa loya nak muntah, muntah sikit. 12 tahun lepas dia warded sebab sakit batu karang, settle lepas batu kar… Baca lagi...
37 hari
Sulit
Sering sakit pada bahagian perut pinggang pundi dan kedua tempat pembuangan najis yang akan membuatkan ketidakselesaaan saya pelajar sekolah menengah yang baru berusia 17 tahun. saya sering mengalami senggugut yang teruk hingga tidak mampu untuk duduk dalam tempoh yang lama. namun begitu, saya sering mengalamani … Baca lagi...
2 hari
Sulit
Sakit pinggang kiri dan kanan serta bahagian bawah saya selalu sakit pinggang kanan dan kiri dan sampai sakit bahagian bawah saya, rasa senak. saya baru 19 tahun Baca lagi...
3 hari
Sulit
Rasa sakit pada pinggang di sebelah kiri Salam sejahtera doc , Sya wanita berusia 24’an , ssering mengalami sakit pada bahagian belakang pinggang sebelah kiri semasa baring . Kadang2 ia menyebabkan rasa tegang/cramp sehingga sya sukar… Baca lagi...
36 hari
Sulit
Uti atau tidak? Apa beza sakit pinggang kerana uti dengan sakit pinggang kerana lenguy? Apa beza sakit pinggang belakang kerana uti dengan sakit pinggang kerana lenguh? Baca lagi...
3 bulan
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!