Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Zakar lembik semasa bersetubuh

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: April 21, 2020 3:59 PM

Sulit 5 bulan

Saya berumur 39tahun,kurang bersenam dan mempunyai darah tinggi. Sejak seminggu ini, ketika bersama dengan isteri, zakar saya menurun,lembik. Pada awal sahaja ianya tegang. Sebelum seminggu masalah ini berlaku saya ada membeli online shopee minyak urut belacak dan diberi percuma tongkat ali dan diberitahu cara-cara untuk mengurut zakar dan cara minum dengan tongkat ali melalui whatsapp. Selama ini tidak ada masalah ketegangan zakar bila bersama,saya mencuba minyak ini masalah timbul. Adakah saya kategori sebagai sakit mati pucuk?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 5 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Untuk pengetahuan anda, mati pucuk terjadi apabila tubuh badan gagal mengenal pasti ransangan yang diberikan kepada alat kelamin, dan seterusnya gagal untuk menegangkan tisu alat kelamin yang membenarkan ereksi supaya berlaku.

Terdapat banyak faktor-faktor yang menyebabkan terjadinya mati pucuk. Keadaan ini boleh dibahagikan kepada dua kategori, iaitu faktor-faktor yang boleh diubah dan faktor-faktor tidak boleh diubah.

Antara faktor-faktor yang boleh diubah:

 • Penyakit Kronik seperti kencing manis, darah tinggi, tinggi kolesterol dalam badan
 • Gaya hidup yang tidak sihat
 • Berat badan berlebihan
 • Merokok
 • Penggunaan dadah terlarang
 • Aktiviti seksual tidak sihat
 • Masalah kesihatan mental

Faktor-faktor yang tidak boleh diubah. Antaranya;

 • Umur yang meningkat
 • Trauma kepada alat kelamin
 • Penyakit genetik
 • Penyakit saraf

Dengan mengawal dan merawat faktor-faktor yang boleh diubah, risiko mati pucuk dapat dikurangkan dan ia juga boleh merawat keadaan mati pucuk. Gaya hidup yang lebih sihat, mengurangkan berat badan, berhenti merokok, diet yang lebih seimbang, menguruskan tekanan emosi dengan lebih baik serta mengelakkan aktiviti seksual yang tidak sihat turut membantu dalam merawat keadaan mati pucuk.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi serta rawatan, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor.

Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan kami kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Apr 21 2020 15:59:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Urologi tentang mati pucuk secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
muhdhazmi734
Zakar tidak mengeras seperti dahulu Adakah ada cara untuk kembalikan ketegangan seperti normal secara semulajadi Baca lagi...
58 hari
Sulit
Kendur sebelum klimaks Sy sudah berkahwin 8 tahun. Tp sejam 2 mggu lepas sy ada masalah bila bersama isteri. Kemaluan sy selalu keras tp akan lembik sebelum sempat klimaks. Knp? Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Mati pucuk dan zakar kurang tegang dan tidak tahan lama Hello doktor, saya berumur 19 tahun dan saya kerap beronani sejak berusia 13 tahun lagi. Sejak kebelakangan ini zakar saya seperti kurang tegang an tidak tahan lama seperti kebiasaan. Morning … Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Tiada morning wood, ketagihan melancap,tidak pernah bermimpi basah, tahap ketegangan yang tidak memuaskan dan saiz zakar tang kecil hi, adakah normal jika saya tidak ada morning wood dan tidak pernah bermimpi basah ? saya mengaku bahawa saya ketagih dengan aktiviti melancap sejak umur muda lagibseaw 13 tahun. dan saya juga a… Baca lagi...
4 bulan
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15