Malaysia's #1
Health Forum

Ketulan pangkal peha

Answered by: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Last Updated: July 8, 2020 3:42 PM

Anonymous 26 days

Hi doctor. Sy br berumur 19 tahun. Sy nak tnya doc. Td semasa mandi sy ad berasa satu ketulan di pangkal peha sebelah kiri . Bila ditekan , berasa sakit. Boleh sy tau apa masalah sy ?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 26 days
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, maklumat yang diberikan adalah tidak mencukupi untuk kami mendapat tahu punca kepada masalah anda.

Namun, masalah benjolan pada kulit ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Benjolan lemak

  • Gumpalan tisu fiber

  • Kelenjar bengkak

  • Foliculitis

  • Cyst/Kista

  • Nanah akibat jangkitan

  • Lebam akibat dari trauma

Akan tetapi, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor terutama sekali sekiranya benjolan tersebut semakin membesar atau semakin parah.

Anda juga boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Terima kasih.

Last Updated: Wed Jul 08 2020 15:42:47 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Online Consultation
Now you can consult with a doctor online about General Health from wherever you are without having to queue anymore.
Consult Doctor Online
Anonymous
Sakit dada yang mencucuk Saya wanita berumur 24 tahun. Pada bulan 9 tahun lepas, saya kena denggi dan telah sembuh. Tapi saya mengalami pace jantung laju (tachycardia) dan Dr. masih dalam proses mencari punca jantung la… Read more...
18 days
Anonymous
Genital wart for men Hi saya nak tanya, hari tu saya ada ke klinik untuk buat cek di kemaluan saya ada macam ketuat. Tapi tak sakit dan tak luka. Nanah apa pun takde. Cuma sakit di mata je bila tengok dengan bintik … Read more...
20 days
Anonymous
Penis redness on the inside just slightly on the tip of penis, what should i do, what are the medications is it serious Hello theres a redness on the tip of my penis when i open it slightly (inside it), it feels uncomfortable when i pee, how Medications should i take should i see a doctor, or it will cure by its … Read more...
2 days
Anonymous
Gonorrhea or kencing nanahu i feel pain when i want to pee, liquid like yellow colours are leak from my penis Read more...
12 days
Anonymous
Baby 10 months old fall from baby high chair Hello, my baby fall from baby high chair injured (lebam) on forehead. Fall on 1st july at 8.30pm. Next day he vomit ince at kindergarten. I went to government hospital and they monitor for 4 hou… Read more...
31 days
Claim RM300 for COVID-19 Test >
Ask Doctor For Free RM30 ePharmacy Cash Rewards