Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami

Insomnia atau tidak?

Anonymous Pesakit 10 bulan

Hi, saya wanita 21 tahun. Saya ada masalah dgn tidur. Dah lebih kurang setahun saya tidur lewat sebab otak saya mesti fikir je sampai tak boleh tidur. Saya akan tidur dalam pukul 8 pagi dan bangun dalam pukul 3 atau 4 petang. Saya dah paksa diri saya untuk tidur malam tapi tak boleh langsung. Pernah sekali, saya paksa tidur pukul 12 pagi dan saya terjaga pukul 3 pagi. Lepastu saya dah tak boleh tidur.

Tapi bila saya ada urusan penting esok pagi, saya paksa diri saya tidur lepas maghrib and mesti akan terjaga around pukul 12 atau 1 pagi and lepas tu tak boleh tidur dah sampai lah matahari terbit.

Jadi, soalan saya: Adakah saya mengalami insomnia?

Dijawab oleh doktor
Dr Nur Syuhada binti Zulkifli Doktor 10 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera. Terima kasih atas soalan yang anda ajukan.

Untuk makluman anda, ciri-ciri insomnia adalah:

  • Sukar tidur
  • Sering terjaga ketika tidur
  • Tidur tidak nyenyak
  • Sukar tidur kembali selepas terjaga
  • Bangun tidur terlalu awal
  • Berasa letih walaupun baru bangun dari tidur

Berdasarkan keterangan anda, anda mempunyai ciri-ciri penghidap insomnia. Untuk mengatasi masalah ini, punca masalah ini haruslah diketahui dan ditangani. Anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian dengan percuma. Terima kasih.

Last Updated: Fri Mar 08 2019 10:13:08 GMT+0800 (+08)
4.89

Tanya Doktor Dalam Talian

Cari Soalan
atau
Tanya Soalan
Dalam mesyuarat sepanjang hari?
Hubungi seorang doktor dalam talian!
  Tanya Doktor dalam Talian
Cakap denhan doktor dalam talian di Malaysia
Sulit Pesakit 4 bulan
Saya berumur 23 thn, saya mengalami kesukaran untuk tidur sejak 2 hari lepas. Masa saya nak tidur atau terlelap mata secara tiba2 badan saya rasa kebas terutamanya di kaki saya seperti ada sesua… Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Anonymous Pesakit 8 bulan
Saya seorang perempuan berumur 20 tahun. Saya mengalami masalah susah tidur malam. Saya akan menangis setiap malam. Saya tidak dapat ungkap perasaan apa yang saya rasa. Saya cuba untuk tidur dan saya … Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
erry8148 Pesakit 8 bulan
Saya lelaki berusia 22tahun susah tido siang dan malam Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Sulit Pesakit 16 hari
Saya mohon dr jelaskan permasalahan saya yg mana walaupun telah mendapa tidur yang lebih dari cukup pada waktu malam 7 - 8 jam utk umur 30 akan tetapi waktu tgh hari akan tetap dtg mengantuk wal… Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Rosesky Pesakit 12 bulan
Saya baru break 2 bulan dan sangat sukar tidur malam. pagi saya rasa sgt penat. Adakah pil tidur selamat utk dimakan? Baca lagi...
Dijawab oleh doktor
Tanya Doktor Percuma Diskaun Hingga RM12 Ubat & Supplemen