Suami saya selalu sakit kepala dan sangat bimbang ia adalah petanda kanser otak (Brain Cancer).

Anonymous
Selamat pagi doktor, saya baru sahaja berumah tangga selama 1 tahun ini. Suami saya berumur 25 tahun dan dia bekerja sebagai mekanik di Kuala Lumpur. Saya bekerja sebagai setiausaha di sebuah syarikat perdagangan. Kami selalu mengambil bekas makanan dari rumah dan tidak makan di kedai - kedai luar. Suami saya tidak merokok atau minum arak dan tidak pernah sentuh dadah. Sejak 2 minggu kebelakangan ini dia selalu mengadu tentang sakit kepala yang sangat ketara dan dia juga mengatakan bahawa penglihatan dia juga kabur. Kami pergi jumpa doktor mata dan dia mengatakan bahawa tiada apa - apa masalah dengan mata suami saya. Selepas itu dia mengesyorkan kami ke doktor otak kerana sakit kepala tidak dapat ditangani oleh suami saya. 
Selepas kami berjumpa dengan doktor otak, dia scan kepala suami saya dan mengatakan bahawa ada satu ketumbuhan dalam otak suami saya. Kami terkejut, ini kali pertama saya mendengar mengenai ketumbuhan itu. Selepas beberapa ujian darah dan air saraf doktor tersebut mengatakan bahawa suami saya ada kanser otak. Saya rasa semacam dunia saya hancur. Bagaimana suami saya boleh mendapat barah otak? Apakah punca barah otak? Apakah rawatan barah otak? Saya tidak tahu sesiapa yang boleh menolong menjawab soalan - soalan saya. Saya berharap doktor dapat menjawab soalan - soalan saya. Terima kasih. 
Anonymous
Selamat pagi doktor, saya baru sahaja berumah tangga selama 1 tahun ini. Suami saya berumur 25 tahun dan dia bekerj... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Selamat pagi puan, saya bersimpati atas keadaan puan. Saya akan menjelaskan semua pertanyaan puan mengenai barah otak dan rawatannya. Barah otak adalah sejenis barah yang boleh wujud secara tiba - tiba ataupun merebak(metastasis) dari barah di bahagian lain badan. Terdapat pelbagai jenis barah otak, dan dikategorikan mengikut sel yang dijangkiti. Sesiapa sahaja dan tidak kira umur boleh mendapat barah otak dengan tiba-tiba dan tidak semestinya mereka merokok atau ada tabiat buruk yang lain. Barah otak selalunya disebabkan genetik sendiri dan mutasi dalamnya. 

Selamat pagi puan, saya bersimpati atas keadaan puan. Saya akan menjelaskan semua pertanyaan puan mengenai barah... See More

Apakah punca barah otak?

  Punca barah otak dikategorikan mengikut tempat dimana barah tersebut bermula, seperti : 

 • Barah otak yang bermula di otak
  Barah otak utama berasal dari otak sendiri atau di dalam tisu yang berdekatan, seperti membran yang meliputi otak (meninges), saraf kranial, kelenjar pituitari atau kelenjar pineal.

  Tumor otak utama bermula apabila sel normal memperoleh ralat (mutasi) dalam DNA mereka. Mutasi ini membolehkan sel-sel berkembang dan membahagikan pada kadar yang lebih tinggi dan terus hidup ketika sel-sel yang sihat akan mati. Hasilnya adalah sel-sel yang tidak normal, yang membentuk kanser.

  Pada orang dewasa, barah otak utama adalah kurang biasa daripada barah otak sekunder, di mana kanser bermula di tempat lain dan menyebar ke otak.

  Banyak jenis barah otak utama yang wujud. Setiap mendapat namanya dari jenis sel yang terlibat. Contohnya termasuk:
 • Gliomas. Barah ini bermula di otak atau saraf tulang belakang dan termasuk astrocytomas, ependymomas, glioblastomas, oligoastrocytomas dan oligodendrogliomas.
 • Meningiomas. Meningioma adalah barah yang timbul dari membran yang mengelilingi otak dan saraf tulang belakang (meninges). Kebanyakan meningioma tidak berkhasiat.
 • Neuromas akustik (schwannomas). Ini adalah barah jinak yang berkembang pada saraf yang mengendalikan keseimbangan dan pendengaran yang membawa dari telinga batin anda ke otak anda.
 • Adenomas hipofisis. Ini adalah kebanyakannya barah jinak yang berkembang di kelenjar pituitari di pangkal otak. Barah ini boleh menjejaskan hormon pituitari yang memberi kesan di seluruh badan.
 • Medulloblastomas. Ini adalah barah otak yang paling umum pada kanak-kanak. Medulloblastoma bermula di bahagian belakang bahagian bawah otak dan cenderung menyebar melalui tulang belakang. Tumor ini kurang biasa pada orang dewasa, tetapi ia berlaku.
 • Tumor sel kuman. Tumor sel kuman boleh berlaku semasa kanak-kanak di mana testis atau ovari akan terbentuk. Tetapi kadang-kadang tumor sel germa menjejaskan bahagian tubuh yang lain, seperti otak.
 • Craniopharyngiomas. Tumor yang jarang berlaku yang merembeskan hormon yang mengendalikan banyak fungsi badan. Kerana craniopharyngioma perlahan tumbuh, ia boleh menjejaskan kelenjar pituitari dan struktur lain berhampiran otak.
 • Kanser yang bermula di tempat lain dan merebak ke otak
  Barah otak sekunder (metastatik) adalah tumor yang disebabkan oleh kanser yang bermula di tempat lain di dalam badan anda dan kemudian menyebar (metastasizes) ke otak anda.

  Tumor otak sekunder paling kerap berlaku pada orang yang mempunyai sejarah kanser. Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, tumor otak metastatik mungkin merupakan tanda pertama barah yang bermula di tempat lain di dalam tubuh anda.Pada orang dewasa, tumor otak sekunder jauh lebih biasa daripada tumor otak primer.

  Mana-mana kanser boleh merebak ke otak, tetapi jenis umum termasuk:
 • Kanser payudara
 • Kanser kolon
 • Kanser buah pinggang
 • Kanser paru-paru
 • Melanoma

Risiko mendapat barah otak?

Sehingga kini, punca sebenar barah otak metastatik dan utama tidak difahami sepenuhnya. Namun, terdapat beberapa faktor yang telah dikenal pasti yang meningkatkan risiko seseorang mendapat penyakit barah otak, seperti:

 • Merokok

 • Pernah mempunyai kanser lain

 • Faktor sejarah kanser di kalangan ahli keluarga

 • Pekerjaan di kilang minyak

 • Pengendali bahan api jet atau bahan kimia seperti benzena

 • Ahli kimia

 • Pembalut, atau pekerja industri getah

 • Jangkitan virus (HIV)

Tidak ada bukti kukuh bahawa kanser otak disebabkan oleh trauma kepala, atau disebabkan oleh penggunaan telefon bimbit. Walaupun banyak akhbar dan artikel web menyatakan bahawa aspartam (pemanis buatan) menyebabkan kanser otak, FDA berpendapat bahawa ia tidak menyebabkan kanser otak dan mendasarkan penemuannya pada lebih dari 100 kajian toksikologi dan klinikal mengenai keselamatan pemanis.

Anda boleh bercakap dengan doktor untuk mengetahui risiko lain yang menyebabkan barah otak.

Apakah tanda - tanda kanser otak ?

Tanda - tanda awal kanser otak adalah banyak dan tidak spesifik. Di kalangan doktor, ia juga dikenali sebagai red flag sign atau tanda amaran bagi kanser. Anda perlu mengetahuinya untuk mengelak daripada barah tersebut daripada merebak ke bahagian lain. Tanda - tanda awal kanser otak adalah seperti :

 • Hilang berat badan tanpa sengaja

 • Sakit kepala lebih pada waktu pagi

 • Muntah yang teruk apabila bangun tidur

 • Mempunyai ahli keluarga yang pernah menghidapi sebarang kanser

 • Penglihatan terganggu

 • Masalah pemikiran dan personaliti

 • Sawan

Sekiranya seseorang mengalami tanda di atas, sila segera ke hospital untuk mendapat pemeriksaan lanjut.

Apakah gejala kanser otak?


 • Sawan : Tidak kira jenis tumor, sawan sering merupakan tanda awal masalah. Tumor mengganggu aktiviti neuron otak, dan menyebabkan pergerakan yang tidak normal. Seperti barah, sawan mengambil banyak bentuk. Anda boleh mengalami sawan seluruh tubuh, atau hanya melibatkan satu anggota badan atau satu bahagian muka anda.

 • Kekok dalam pergerakan : Masalah bercakap, menelan, berjalan, tidak seimbang atau mengawal ekspresi muka anda adalah beberapa contoh kekok dalam pergerakan.

 • Kebas : Kehilangan deria rasa di bahagian badan atau wajah anda adalah sesuatu yang perlu diperhatikan. Khususnya jika barah membentuk pada brain stem - tempat di mana otak berhubung dengan saraf tunjang, pesakit mungkin mengalami kehilangan perasaan atau pergerakan canggung.

 • Perubahan dalam ingatan atau pemikiran : Orang yang mempunyai barah boleh cenderung mempunyai masalah mengingati perkara, berasa bingung, atau mengalami masalah pemikiran.

 • Loya: Rasa mual atau sakit pada perut anda, terutama jika gejala-gejala itu berterusan dan tidak dijelaskan, boleh menjadi tanda tumor.

 • Masalah penglihatan : Penglihatan kabur, penglihatan berganda, dan kehilangan penglihatan semuanya dikaitkan dengan tumor. Anda juga mungkin melihat bintik atau bentuk terapung-atau yang dikenali sebagai "aura."

Sakit kepala : Walaupun apa yang kebanyakan kita akan beranggapan bahawa tanda barah otak, tetapi sakit kepala sering bukan penunjuk awal barah otak. Mereka boleh datang dengan tumor yang sangat besar, tetapi mereka biasanya bukan satu gejala pertama yang muncul.

Apakah rawatan kanser otak ?

Rawatan untuk barah otak bergantung kepada jenis, saiz dan lokasi barah, serta kesihatan keseluruhan pesakit.

 • Pembedahan

Pembedahan merupakan sejenis rawatan yang menjadi pilihan para doktor dan pesakit sekiranya pesakit masih muda dan mempunyai kanser pada tahap yang awal lagi. Namun bergantung kepada jenis kanser dan lokasi, serta kesihatan pesakit itu sendiri, pembedahan mungkin tidak boleh dilakukan. Sekiranya kanser sudah merebak, pembedahan paliatif boleh dilakukan hanya untuk melegakan simptom dan bukan merawat penyakit kanser otak. Segala manfaat dan risiko pembedahan akan dibincangkan bersama pesakit dan doktor sebelum sebarang rawatan di mulakan. Harus diingatkan bahawa otak merupakan organ yang sangat kompleks dan pembedahan otak adalah agak berisiko tinggi, seperti mendapat kecacatan kekal, rosak penglihatan, personaliti berubah dan juga boleh menyebabkan kematian. Sekiranya pembedahan tidak boleh dilakukan atas sebab tertentu, terapi radiasi boleh dilakukan sebagai rawatan alternatif.

 • Terapi radiasi

Ini juga dikenali sebagai radioterapi. Sejenis pancaran cahaya digunakan untuk merosakkan DNA sel kanser lalu membunuh sel tersebut. Ia juga akan merosakkan sel normal yang sihat tetapi untuk sel normal, sel tersebut akan sembuh kembali. Terdapat sejenis radioterapi yang spesifik untuk kanser otak, iaitu dikenali sebagai Stereotactic radiosurgery. Ia merupakan satu teknik yang menggunakan pancaran radioterapi yang lebih kecil dan halus, di mana ia boleh fokus kepada sel kanser dan membunuh mereka dan mengurangkan kerosakan pada sel sihat yang lain.

 • Terapi kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel-sel tumor. Ubat kemoterapi boleh diambil secara oral dalam bentuk pil atau disuntik ke dalam urat (intravenous). Ubat kemoterapi yang paling sering digunakan untuk merawat tumor otak adalah temozolomide (Temodar), yang diambil sebagai pil. Banyak ubat kemoterapi lain yang boleh didapati dan boleh digunakan bergantung kepada jenis kanser. Kesan sampingan kemoterapi bergantung pada jenis dan dos ubat yang anda terima. Kemoterapi boleh menyebabkan rasa mual, muntah-muntah dan keguguran rambut. Ia juga mungkin boleh digunakan dengan pembedahan atau radioterapi untuk meningkatkan lagi keberkesanan rawatan kanser otak.

Pemulihan selepas rawatan?

Kerana tumor otak boleh berkembang di bahagian otak yang mengawal kemahiran motor, ucapan, penglihatan dan pemikiran, terapi mungkin diperlukan. Bergantung kepada keperluan, rawatan lanjut seperti berikut mungkin diperlukan:

 • Terapi fizikal untuk membantu pesakit mendapatkan kemahiran motor yang hilang atau kekuatan otot

 • Terapi pekerjaan untuk membantu anda kembali ke aktiviti harian biasa, termasuk bekerja.

 • Terapi pertuturan dengan pakar dalam kesukaran ucapan (ahli patologi pertuturan) untuk membantu jika pesakit mengalami kesukaran bercakap

Anda boleh mengetahui lebih mengenai rawatan yang diperlukan untuk individu tertentu selepas berbincang dengan doktor. Saya harap saya dapat menjelaskan keraguan puan. Nasihat doktor juga boleh didapati di https://www.doctoroncall.com.my/