Apakah Punca Dan Rawatan Bagi Kerap Kencing

Anonymous

Selamat petang doktor, saya seorang wanita berumur 28 tahun. Saya berkerja sebagai seorang kerani bersama sebuah syarikat di bandar. Saya terpaksa mengambil tren selama 45 minit dua kali sehari untuk pergi dan balik daripada tempat kerja. Doktor, dalam seminggu ini saya kerap kencing. Saya terpaksa pergi ke tandas lebih daripada 8 kali sehari. Pada masa-masa tertentu saya tidak dapat menahan kencing semasa menaiki tren dan terpaksa keluar pada perhentian yang lebih awal hanya untuk menggunakan tandas. Saya rasa air yang saya minum tidaklah terlalu banyak sehingga perlu pergi tandas sekerap ini doktor. Saya juga ada rasa sedikit sakit-sakit pada bahagian bawah perut sejak 3 hari kebelakangan ini. Saya tidak tahu kenapa tiba-tiba saya mengalami masalah ini.

Adakah kekerapan kencing ini biasa doktor? Ibu bapa saya ada penyakit kencing manis sejak 10 tahun yang lalu. Saya terbaca di internet bahawa kekerapan kencing adalah merupakan salah satu tanda-tanda penyakit kencing manis. Adakah saya sedang mengalami kencing manis doktor? Apakah penyebab kekerapan kencing dan bagaimana saya boleh merawatnya? Mereka juga mengatakan bahawa wanita lebih cenderung untuk mendapat kekerapan kencing ini, mengapa ya doktor? Boleh tolong jawabkan persoalan saya doktor.

Anonymous
Selamat petang doktor, saya seorang wanita berumur 28 tahun. Saya berkerja sebagai seorang kerani bersama sebuah syar... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada kami. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan masalah kerap kencing. Namun begitu, pemeriksaan lebih lanjut perlu dilakukan untuk mendapatkan kesimpulan dalam masalah yang anda hadapi. Untuk makluman anda, kekerapan kencing seseorang dipengaruhi oleh jumlah air yang diminum dan juga faktor cuaca persekitaran. Jika kerap kencing yang disertai gejala lain seperti di bawah, perlu di ambil perhatian kerana ia boleh memberikan tanda penyakit lain: Sukar untuk memulakan kencing Air kencing bertukar warna seperti merah dan lain lain Sakit ketika kencing Kencing tersekat sekat Kencing yang tidak boleh tertahan Air kencing berbuih Untuk mengatasi masalah ini, punca masalah tersebut haruslah diketahui. Oleh itu, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan.
Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada kami. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabka... See More

Apakah Itu Masalah Kerap Kencing?

Seseorang itu dikatakan mengalami kencing yang kerap apabila perlu membuang air kencing lebih daripada 6 kali sehari dan perlu bangun daripada tidur melebihi 2 kali semalam untuk ke tandas. Ia berlaku apabila tubuh menghasilkan kuantiti air kencing lebih daripada biasa.

Individu yang sihat dan normal akan menghasilkan air kencing sebanyak satu hingga dua liter sehari. Namun, seseorang yang mengalami keadaan kencing yang kerap pula, buah pinggang menghasilkan air kencing melebihi 3 liter sehari

Kencing dengan kerap juga merupakan salah satu gejala utama bagi penyakit diabetes (kedua-dua diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2) dan boleh menyebabkan dehidrasi yang teruk. Jika tidak dirawat, ia akan mempengaruhi fungsi buah pinggang.


Apakah Penyebab Masalah Kerap Kencing?

Keadaan kencing dengan kerap ini boleh jadi merupakan salah satu daripada gejala-gejala penyakit seperti penyakit buah pinggang atau hanya disebabkan meminum terlalu banyak air. Apabila gejala ini disertai demam, tidak dapat menahan kencing serta berasa tidak selesa pada bahagian bawah perut, ia berkemungkinan besar merujuk kepada masalah jangkitan pada saluran kencing.

Punca - punca lain yang boleh menyebabkan kencing menjadi kerap termasuklah:

 • Kencing Manis (Diabetes Mellitus):
  Kencing yang kerap di dalam kuantiti yang besar pada kebiasaannya merupakan gejala awal bagi kedua-dua penyakit diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 kerana tubuh sedang berusaha untuk membuang glukosa yang berlebihan melalui air kencing.

 • Kehamilan:
  Saiz perut yang semakin membesar sejak proses kehamilan bermula akan memberikan tekanan kepada pundi kencing. Tekanan yang meningkat ini akan menyebabkan seseorang itu mengeluarkan air kencing lebih kerap daripada biasa.

 • Masalah prostat:
  Prostat yang bengkak akan memberikan tekanan kepada uretra (tiub yang membawa air kencing keluar daripada pundi kencing) dan ia akan menghalang aliran keluar air kencing lantas menyebabkan dinding pundi kencing menjadi rengsa dan tidak selesa. Ketidakselesaan ini akan menyebabkan pundi kencing mula mengecut walaupun ia mengandungi sedikit sahaja air kencing dan akan menyebabkan seseorang itu mengeluarkan air kencing dengan lebih kerap.

 • Interstitial Cystitis:
  Seseorang yang mengalami keadaan ini akan berasa sakit dan rengsa pada pundi kencing. Keadaan ini tidak diketahui puncanya. Antara gejala-gejala yang ditunjukkan termasuklah keperluan yang mendesak untuk membuang air kecil.

 • Penggunaan diuretik
  Ubat diuretik merupakan salah satu ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Ia akan menggalakkan pengeluaran cecair daripada tubuh badan dan menyebabkan seseorang itu kerap membuang air kecil.

 • Strok atau penyakit-penyakit saraf:
  Kerosakan kepada saraf yang membekalkan pundi kencing boleh menyebabkan masalah kepada pundi kencing termasuklah peningkatan kekerapan untuk membuang air kencing. Keadaan ini digelar ‘neurogenik bladder’

 • Minum terlalu banyak:
  Meminum air lebih banyak daripada keperluan tubuh badan boleh menyebabkan penghasilan air kencing yang lebih banyak daripada biasa.

 • Pemanis tiruan, alkohol, kafein dan makanan-makanan lain:
  Alkohol dan kafein boleh memberikan kesan seperti diuretik yang boleh menyebabkan seseorang itu kencing dengan lebih kerap. Minuman berkarbonat, pemanis buatan (seperti Splenda atau Equal) dan buah sitrus telah dikenal pasti dapat memberikan rasa rengsa kepada pundi kencing, menyebabkan seseorang itu kencing dengan lebih kerap.

 • Kanser pundi kencing

 • Disfungsi pundi kencing

 • Terapi radiasi

Adakah Kerap Kencing Disebabkan Oleh Diabetes?

Kekerapan kencing biasanya disebabkan oleh minum sejumlah besar cecair (polydipsia), terutamanya air dan cecair yang mengandungi kafein atau alkohol.

Namun, ia juga merupakan salah satu gejala diabetes mellitus. Apabila buah pinggang menapis darah untuk membuat air kencing, ia menyerap semua gula, kembali ke aliran darah.

Dalam penyakit diabetes, tahap gula di dalam darah adalah tinggi. Tidak semua gula boleh diserap semula dan glukosa yang berlebihan dari darah berakhir di dalam air kencing di mana ia menarik lebih banyak air.

Ini mengakibatkan jumlah air kencing yang lebih banyak. Air yang banyak keluar ini juga menyebabkan rasa haus, sebab itulah salah satu gejala diabetes adalah kerap haus.Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan pada saluran kencing (UTI) adalah di antara penyebab utama yang menyebabkan kencing menjadi kerap. Ia berlaku apabila bakteria memasuki pundi kencing melalui uretra. Dianggarkan bahawa 50 hingga 60 peratus wanita akan mengalami sekurang-kurangnya satu jangkitan UTI seumur hidup mereka.

Satu pertiga daripada wanita akan mengalaminya sekali sebelum berusia 24 tahun. Doktor akan memberikan antibiotik sekiranya jangkitan adalah serius. Wanita lebih berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan UTI berbanding lelaki kerana uretra mereka lebih pendek.

Faktor risiko terjadinya UTI (urinary tract infection)

 • Kurang minum air

 • Menahan air kencing dalam tempoh yang lama atau tidak mengosongkan pundi kencing sepenuhnya

 • Kaedah mengelap yang tidak betul (daripada belakang ke hadapan) selepas menggunakan tandas, yang akan mendedahkan uretra kepada bakteria E.coli

 • Hubungan seks, yang boleh memperkenalkan bakteria ke dalam saluran kencing

 • Perubahan dalam struktur sistem saluran kencing seperti yang berlaku semasa kehamilan

 • Masalah perubatan kronik, seperti diabetes yang menjejaskan sistem imun

Gejala UTI (urinary tract infection)

 • Perlu buang air kencing secara kerap

 • Berasa sakit atau terbakar apabila kencing

 • Air kencing yang berbau kuat

 • Sakit perut pada bahagian bawah

 • Darah dalam air kencing

 • Demam

 • Menggigil

 • kehilangan kawalan pundi kencing

 • Loya

Pundi kencing terlalu aktif (Overactive bladder)

Pundi kencing yang terlalu aktif merupakan salah satu penyebab kencing menjadi kerap. Ia berlaku kepada kira-kira 40 peratus daripada kaum wanita. Ia boleh menyebabkan kencing menjadi kerap akibat daripada otot-otot pundi kencing yang terlalu aktif. Gejala-gejala yang biasa dialami termasuklah:

 • Berasa terdesak untuk membuang air kencing sehingga kadang-kala mengakibatkan air kencing terkeluar tanpa sengaja sebelum sampai ke tandas

 • ‘Nocturia’, atau keperluan untuk membuang air kencing sekurang-kurangnya dua kali atau lebih semasa tidur pada waktu malam

 • Kekerapan kencing atau perlu membuang air kencing sekurang-kurangnya lapan kali sehari

Punca pundi kencing terlalu aktif

Terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan pundi kencing menjadi terlalu aktif. Antaranya termasuklah:

 • Kecederaan

 • Keadaan yang menjejaskan otot, saraf, dan tisu, seperti strok atau ‘multiple sclerosis’ (MS)

 • Kekurangan estrogen disebabkan oleh menopos

 • Berat badan berlebihan yang memberikan tekanan tambahan kepada pundi kencing

Apakah Rawatan Untuk Kekerapan Kencing?

Rawatan untuk kencing yang kerap adalah menangani masalah yang menyebabkannya. Sebagai contoh, jika diabetes adalah punca, rawatan akan melibatkan mengekalkan tahap gula rendah dalam darah.

Rawatan untuk pundi kencing yang terlalu aktif harus bermula dengan terapi tingkah laku, seperti:

 • Latihan pundi kencing. Ini melibatkan peningkatan selang antara penggunaan bilik mandi sepanjang 12 minggu. Ini membantu melatih semula pundi kencing anda untuk menahan air kencing lebih lama.

 • Pengubahsuaian diet. Anda harus mengelakkan sebarang makanan yang boleh mengganggu pundi kencing atau bertindak sebagai diuretik. Ini termasuk kafein, alkohol, minuman berkarbonat, produk berasaskan tomato, coklat, pemanis buatan, dan makanan pedas. Ia juga penting untuk makan makanan serat tinggi, kerana sembelit boleh memperburuk gejala sindrom pundi kencing yang terlalu aktif.

 • Memantau pengambilan cecair. Anda harus minum cukup untuk mengelakkan sembelit dan penumpuan lebih banyak air kencing, tetapi anda harus mengelakkan minum air sejam sebelum tidur, yang boleh menyebabkan kencing malam.

 • Latihan Kegel. Latihan ini membantu menguatkan otot-otot di sekeliling pundi kencing dan uretra untuk meningkatkan kawalan pundi kencing dan mengurangkan urgensi dan kekerapan urin. 

 • Rawatan lain termasuklah ubat-ubatan, suntikan dan pembedahan.

Anda harus merujuk kepada doktor untuk mengetahui rawatan yang mana paling sesuai untuk keadaan anda sebelum anda mengambil sebarang ubat - ubatan. 


References