Manfaat Lidah Buaya Untuk Wajah & Khasiat Kecantikannya

Banyak Manfaat Lidah Buaya Untuk Wajah kerana khasiat kecantikannya- DoctorOncall
Anonymous
Salam Sejahtera doktor. Saya Nasrah berusia 18 tahun. Saya sedang mengalami masalah kulit kering yang teruk. Saya tidak pernah alami masalah ini. Saya baru sahaja balik dari bercuti ke luar negara pada musim sejuk. Saya dapati kulit saya menjadi amat kering sehingga menyebabkan gejala seperti gatal dan berbutir. Bibir saya juga menjadi kering sehingga berdarah. Saya minum air dengan banyak sepanjang saya bercuti dan menggunakan pelembap kulit untuk melembapkan kulit saya. Namun, masalah ini masih berterusan. Saya fikir masalah ini akan selesai selepas saya pulang ke Malaysia. Walaubagaimanapun, ia masih kering. Saya disarankan oleh ahli keluarga untuk menggunakan alternatif semula jadi dengan menggunakan lidah buaya. Saya ada dengar tentang khasiat pokok ini. Persoalannya, saya memerlukan kepastian tentang manfaat pokok ini pada wajah saya kerana kulit saya agak sensitif pada masa ini untuk menggunakan mana-mana produk atau bahan padanya.
Anonymous
Salam Sejahtera doktor. Saya Nasrah berusia 18 tahun. Saya sedang mengalami masalah kulit kering yang teruk. Saya tidak ... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih kerana mengajukan soalan ini pada pihak kami. Untuk makluman anda, perkara ini sering dialami oleh masyarakat umum selepas berkunjung ke negara-negara yang mempunyai musim sejuk. Masalah kulit kering yang dialami selepas bercuti ke luar negara boleh disebabkan pelbagai perkara. Antaranya ialah musim sejuk menyebabkan kulit kering, penggunaan alat pemanas, kerap mandi air panas ketika musim sejuk, kekurangan air dalam badan lebih-lebih lagi ketika musim sejuk kurang berasa dahaga dan penyakit kulit ekzema yang semakin meneruk. Memandangkan anda tidak mempunyai penyakit kulit ekzema, anda mungkin mengalami masalah kulit kering akibat faktor-faktor suhu musim sejuk dan gaya hidup sewaktu musim sejuk.
Terima kasih kerana mengajukan soalan ini pada pihak kami. Untuk makluman anda, perkara ini sering dialami oleh masyarak... See More

Apakah Lidah Buaya?

Pernahkah anda terfikir tentang pokok yang tidak mempunyai batang, berdaun tebal, dan berwarna kelabu kehijauan? Deskripsi ciri-ciri pokok ini sama seperti pokok Lidah Buaya atau turut dikenali sebagai Aloe Vera. Seperti pokok lain, pokok ini juga mempunyai bunga lidah buaya. Pokok ini ialah sejenis tumbuh-tumbuhan yang tinggi dan banyak kandungan air, nutrient dan vitamin yang mempunyai pelbagai manfaat kepada kulit, rambut dan badan. Bahan-bahan Aloe Vera seperti cecair lut sinar dan getah berwarna kuning digunakan dalam pelbagai produk kecantikan atau makanan disebabkan khasiatnya

Apakah Manfaat Lidah Buaya Untuk Wajah?

Terdapat banyak manfaat lidah buaya untuk rambut, bibir dan badan. Namun, kami akan mengulas tentang manfaat pokok ini untuk wajah. Adakah manfaat Lidah Buaya dari segi perubatan? Adakah manfaat lidah buaya untuk kecantikan? Jawapannya, ya untuk kedua-dua aspek. Kami akan mengulas tentang manfaat tumbuh-tumbuhan ini dari segi kecantikan dan perubatan. 

MANFAAT KECANTIKAN

Anda mengalami masalah kulit kering? Aloe Vera boleh membantu anda mengatasi masalah tersebut. Antara manfaat utama pokok ini ialah ia mempunyai tinggi kandungan air dan berfungsi untuk melembapkan kulit anda. 

 • Mencerahkan Kulit

Pernahkah anda terdengar tentang khasiat lidah buaya untuk muka tumbuh-tumbuhan ini sebagai pencerah kulit wajah? Jika tidak, ia merupakan sumber semula jadi yang boleh digunakan untuk mencerahkan kulit kusam. Bahan seperti Aloesin dan Aloin berfungsi mengurangkan sel melanin yang menyebabkan bintik-bintik hitam pada wajah. Walaubagaimanapun, ia mengambil masa yang lebih panjang untuk mendapatkan hasil yang berkesan. Maka, ia harus digunakan dengan kerap bagi mendapatkan hasil yang diingin. 

Jika anda melihat pencuci muka di pasaran mengandungi Aloe vera, anda tidak lagi perlu berasa was-was. Hal ini kerana, pokok ini digunakan sebagai pencuci muka untuk membunuh bakteria yang boleh menyebabkan jerawat pada wajah. Apabila anda melihat terdapat jerawat pada wajah anda, sapukan gel tersebut pada permukaan jerawat dan biarkan ia semalaman. Iritasi dan kulit kemerah-merahan akan menjadi lebih kurang daripada biasa. 

 • Mengecilkan pori-pori wajah

Jika anda sering terganggu dengan pori-pori yang kerap timbul pada wajah anda, anda boleh gunakan pokok Lidah Buaya untuk mengatasinya. Aloe vera memiliki kebolehan untuk mengurangkan pori-pori pada wajah.

MANFAAT PERUBATAN 

Jika anda sedang mengalami masalah kulit yang kronik, anda boleh menggunakan tumbuh-tumbuhan ini untuk mengelakkan masalah tersebut. 

 • Meredakan iritasi pada kulit yang terbakar

Bagi kecederaan akibat bahan panas seperti minyak masak yang terpercik pada kulit, anda boleh meletakkan gel aloe vera ini pada bahagian kulit yang terjejas. Ia berupaya untuk mengurangkan iritasi dan keradangan pada kawasan terjejas. Gunakan sekurang-kurangnya tiga kali sehari. 

 • Membantu merawat luka 

Luka-luka kecil yang boleh menyebabkan gejala seperti pedih boleh dirawat menggunakan tumbuh-tumbuhan ini. Bahan ini mengandungi bahan yang boleh mempercepatkan penyembuhan dan mengurangkan parut luka tersebut. 

 • Membantu merawat Ekzema, Seborrheic Dermatitis

Manfaat melembabkan kulit juga boleh membantu merawat penyakit kulit kering ini. Walaubagaimanapun, rawatan yang diberikan doktor harus dilaksanakan dan diberi keutamaan. 

 • Merawat lesi vesikular jangkitan virus Herpes pada bibir ‘cold sore’ 

Anda boleh meletakkan gel tersebut dua kali sehari pada permukaan vesikular tersebut. Ia boleh membantu menyembuhkan jangkitan tersebut.

Bagaimanakah Masker Lidah Buaya Dihasilkan?

Aloe Vera boleh digunakan dengan pelbagai bahan lain untuk menghasilkan masker yang berkesan. Pelbagai alternatif bahan yang boleh digunakan seperti kacang badam, madu, susu, buah pisang dan sebagainya. Kami akan menerangkan penghasilan masker lidah buaya dan madu. Ia berperanan untuk mengurangkan keradangan kulit serta berfungsi sebagai antibakteria kepada kulit. 

Bahan-bahan: 

 • 1 sudu kecil gel lidah buaya
 • 1 sudu kecil madu 

Cara-cara:

 • Gaulkan kedua-dua bahan tersebut sehingga sebati
 • Lumurkan masker tersebut pada wajah dengan rata
 • Biarkan masker tersebut selama 20 minit untuk diserap oleh wajah
 • Bilas dengan air suam
 • Keringkan wajah dengan tuala yang bersih