Apakah Sistemik Lupus Eritematosus (SLE)?

SLE, Penyakit Lupus Itu Autoimun & Kronik- DoctorOncall
Anonymous
Selamat Sejahtera doktor. Nama saya Sharon dan saya berusia 23 tahun. Saya seorang pelajar tahun dua di universiti tempatan dalam bidang kejuruteraan. Saya sebenarnya sedang risau tentang masalah kesihatan saya. Sejak dua menjak ini, saya berasa sakit pada sendi di lutut kiri saya dan saya merasakan sendi tersebut membengkak dan kemerahan. Kadangkala sukar untuk saya mengerakkan kaki pada waktu pagi atau selepas saya berehat. Saya juga perasan bahawa terdapat ruam di muka saya. Ruam tersebut berwarna merah, tidak gatal dan berada di sekitar hidung dan pipi saya. Yang paling saya pelik ialah terdapat banyak ulser dalam mulut saya. Adakah saya mempunyai penyakit yang berbahaya?
Anonymous
Selamat Sejahtera doktor. Nama saya Sharon dan saya berusia 23 tahun. Saya seorang pelajar tahun dua di universiti tempa... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami. Untuk makluman anda, ulser yang banyak, sakit sendi yang membengkak dan ruam yang berbentuk rama-rama merupakan gejala- gejala yang menjurus kepada penyakit Sistemik Lupus Eritematosus (SLE). Penyakit ini lazim dialami oleh kaum wanita pada usia awal 20-an. Anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor secepat mungkin kerana ia juga boleh menjejaskan pelbagai organ utama badan seperti jantung, buah pinggang dan otak. Jika ia tidak dibendung secepat mungkin, maka, anda memiliki risiko organ lain terjejas. Kami akan menerangkan lebih lanjut tentang penyakit SLE ini.
Terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami. Untuk makluman anda, ulser yang banyak, sakit sendi yang memben... See More

Apakah Sistemik Lupus Eritematosus (SLE)?

Sistem imuniti badan yang terdiri daripada pelbagai komponen seperti antibodi berfungsi untuk melindungi badan dengan melawan jangkitan kuman atau virus. Namun, sistem yang dikatakan sebagai pelindung badan ini juga berisiko untuk bertindak di luar kawalan dengan melawan sel tubuh badan manusia sendiri. Kondisi yang luar daripada kebiasaan ini dikenali sebagai penyakit autoimun. SLE merupakan antara salah satu contoh penyakit autoimun yang menyerang sel-sel badan dan menjejaskan organ seperti jantung, buah pinggang dan otak. Ia merupakan penyakit kronik yang mempunyai corak penyakit yang kadangkala elok dan kadangkala teruk. Kebanyakan pesakit SLE boleh hidup secara normal jika menerima rawatan yang mencukupi. 

Siapakah Yang Berisiko Untuk Mendapat SLE?

Walaupun boleh berlaku pada lelaki, penyakit autoimun ini paling lazim dialami oleh kaum wanita. Oleh sebab itu, para saintis percaya bahawa hormon estrogen memainkan peranan dalam menyebabkan kondisi kronik ini. Namun, terdapat banyak kajian yang diperlukan untuk membuktikan samada teori ini benar atau sebaliknya. 

Faktor genetik juga boleh menyumbang kepada penyakit ini. Pesakit yang menghidap SLE dikatakan mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit autoimun samada SLE atau penyakit autoimun lain seperti Sindrom Antifosfolipid, Rheumatoid Artritis

Adakah persekitaran boleh mempengaruhi penyakit ini? Ya. Persekitaran seperti sinaran matahari yang mengandungi sinaran ultraviolet, faktor tekanan fizikal dan emosi serta trauma boleh menjadi pencetus kepada penyakit ini.

Apakah Gejala-Gejala Yang Dialami Pesakit SLE?

Jika anda tertanya-tanya tentang gejala penyakit ini, kami akan menjawab pertanyaan anda. Setiap pesakit akan menunjukkan simptom berbeza antara satu dengan yang lain. Begitu juga dengan gejala SLE yang dialami seseorang dan gejala awal penyakit Lupus. Penyakit ini boleh menjejaskan pelbagai jenis organ pada satu masa dan gejala SLE yang sering dialami oleh pesakit termasuklah: 

  • Kulit

Ruam berwarna merah dan sangat sensitif kepada sinaran matahari berbentuk seakan-akan rama-rama pada muka. Jika anda melihat gambar penyakit SLE, pesakit yang menghidap penyakit ini kebanyakannya mempunyai ruam merah tersebut. 

Pesakit juga boleh mengalami ruam yang berbentuk bulat dan timbul di seluruh badan. Ruam ini juga amat sensitif pada sinaran matahari. 

  • Sendi

Keradangan pada sendi sehingga menyebabkan ia membengkak. Sendi yang sering terjejas ialah sendi pada bahagian lutut, pergelangan tangan dan buku lali.

  • Lapisan mukosa membran

Apabila antibodi menyerang lapisan ini, ia akan menyebabkan ulser terjadi. Maka, pesakit akan hadir dengan masalah ulser pada mulut atau hidung.

  • Otak 

Pesakit boleh mengalami sawan epilepsi dan masalah saraf. 

  • Buah pinggang

Antibodi boleh menyerang sel buah pinggang sehingga menyebabkan kebocoran protein

  • Jantung

Keradangan terhadap jantung akibat penyakit autoimun ini boleh menyebabkan masalah pada jantung serta strukturnya. Pesakit boleh mengalami masalah degupan jantung yang tidak seimbang, kegagalan fungsi injap jantung atau yang lebih teruk kegagalan fungsi jantung.

Bagaimanakah SLE Dikesan?

Kebanyakan pesakit mempunyai gejala yang mana menjadi klu kepada doktor untuk mengenalpasti diagnosis sebenar. Lebih-lebih lagi jika pesakit seorang wanita, memiliki sejarah keluarga seperti SLE dan jika pesakit mengalami gejala klasik seperti ruam berbentuk rama-rama di pipi doktor akan terus menjalankan pemeriksaan lanjut. 


SLE boleh dikesan melalui ujian air kencing untuk melihat protein, ujian immunologi bagi melihat antibodi yang menyebabkan penyakit SLE. Antibodi ini boleh dilihat melalui ujian darah dan biopsi pada organ yang terjejas.

Bagaimanakah SLE Dirawat?

Seperti mana-mana penyakit autoimun, rawatan penyakit ini adalah sama iaitu dengan menggunakan ubat yang mengurangkan aktiviti sistem imun di badan yang tidak terkawal. Jika anda tertanya-tanya samada pesakit SLE boleh sembuh atau sebaliknya, jawapannya ialah tidak. Rawatan yang sedia ada tidak menyembuhkan penyakit ini namun bersifat sebagai pengawalan terhadap keradangan yang disebabkan penyakit SLE. Dalam penyakit SLE, antibodi yang tidak berfungsi secara normal ini akan disekat dengan menggunakan rawatan seperti steroid dan rawatan lain. Rawatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk sehingga boleh memudaratkan kesihatan pesakit. Doktor harus memantau sebarang komplikasi daripada penyakit ini atau kesan sampingan ubat-ubatan yang terlibat. Maka, rawatan secara simptomatik juga adalah antara rawatan yang dilaksanakan kepada pesakit. Sebagai contoh, ubat tahan sakit bagi merawat sendi yang terjejas dan ubat sawan digunakan jika pesakit mengalami sakit sawan. 

Pesakit sering menanyakan soalan seperti pantang larang makanan pesakit SLE. Adakah makanan yang tidak harus dimakan oleh pesakit SLE? Jawapannya tiada. Dalam sebarang penyakit, kunci utama adalah dengan mengamalkan pemakanan yang sihat seperti kurangkan makanan berlemak, tinggi kandungan gula dan karbohidrat berlebihan.