Kenapa telinga berdenging (Tinnitus) tidak hilang dan apa perlu saya buat untuk mengatasinya?

Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang pelajar sekolah yang berumur 16 tahun. Saya seorang pelajar cemerlang di sekolah. Namun, sejak akhir-akhir ini saya mendapati saya sukar menumpukan perhatian di kelas semasa sesi pembelajaran. Hal ini kerana bunyi yang tidak menyenangkan yang hadir kadang-kadang. Bunyi ini rasa seperti telinga berdenging. Bunyi ini hanya berbunyi di satu telinga, pada sebelah kanan. Ada juga sedikit kesakitan pada telinga tersebut. Saya sering menggunakan putik kapas untuk membersihkan kedua-dua telinga saya, kira-kira 2-3 kali sehari. Namun, saya tidak perasan apa-apa kotoran pada putik kapas tersebut. Saya juga rasa pendengaran telinga sebelah kanan saya tidak normal dan kurang berbanding kepada telinga sebelah kiri. Saya juga terpaksa memberitahu kawan-kawan saya supaya bercakap pada telinga sebelah kiri saya untuk saya dengar dengan jelas dan teliti. Mereka mengetawakan saya kerana masalah ini yang menyebabkan saya kurang bersosial dengan mereka sejak kebelakangan ini. Saya ada cuba masukkan minyak ke dalam telinga kanan saya tetapi tidak ada kesan yang ketara. Oleh kerana telinga berdenging and kesakitan telinga yang tidak menyenangkan, perhatian saya selalu terganggu dan ini menjejaskan prestasi pelajaran saya di kelas. Saya juga rasa gelisah dan bimbang oleh sebab masalah telinga berdenging ini. Selain itu, saya tidak mengalami gejala lain. Apakah penyebab telinga berdenging saya doktor? Bagaimanakah saya boleh mengatasinya?
Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang pelajar sekolah yang berumur 16 tahun. Saya seorang pelajar cemerlang di sekolah... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Bunyi berdenging yang anda alami pada telinga anda dikenali sebagai tinnitus. Terdapat banyak penyebab bunyi ini. Berdasarkan gejala anda, kemungkinannya masalah yang anda alami adalah kerana wax telinga yang berlebihan di dalam telinga anda. Anda boleh merujuk kepada doktor anda untuk mendapatkan rawatan untuk masalah telinga berdenging anda.
Terima kasih atas soalan anda. <strong>Bunyi berdenging </strong>yang anda alami pada telinga anda dikenali sebagai... See More

Apakah itu tinnitus?

  • Tinnitus atau bunyi bising, yang merupakan persepsi bunyi tanpa ada sumber luaran. Kira-kira satu dari lima orang yang mempunyai tinnitus mempunyai tinnitus yang menyusahkan, yang menganggu mereka dan memberi kesan negatif terhadap kualiti hidup dan/atau status kesihatan fungsinya. Tinnitus berlaku apabila kita secara sedar mendengar bunyi yang tidak berasal dari mana-mana sumber di luar badan. Ia bukan penyakit, tetapi gejala masalah lain. 
  • Kebisingannya biasanya subjektif, bermakna hanya orang yang mempunyai tinnitus dapat mendengarnya. Orang dengan tinnitus yang berlarutan dan menyusahkan akan sering mendapatkan rawatan perubatan.
  • Tinnitus boleh menjadi suara yang ada kadang-kadang atau berterusan dalam satu atau kedua telinga. Ciri-cirinya boleh berubah dari bunyi gemuruh yang rendah atau bunyi merengek atau banyak bunyi lain. 
  Tinnitus berterusan adalah tinnitus yang berlangsung lebih dari enam bulan. Sebelum diberi apa-apa rawatan, adalah penting untuk menjalani peperiksaan dan penilaian yang teliti oleh pakar otolerologi anda dan ahli audiologi. Sebahagian komponen penting rawatan adalah pemahaman anda mengenai tinnitus dan punca-puncanya. Terdapat dua jenis tinnitus, antaranya:

  • Tinnitus asas: hanya tinnitus yang dapat anda dengar. Ini adalah jenis tinnitus yang paling biasa. Penyebabnya adalah masalah telinga di bagian telinga luar, tengah atau dalam. Ia juga boleh disebabkan oleh masalah dengan saraf (pendengaran) pendengaran atau bahagian otak anda yang menafsirkan isyarat saraf sebagai bunyi (laluan pendengaran).
  • Tinnitus objektif: tinnitus yang didengar oleh doktor anda ketika dia melakukan pemeriksaan. Tinnitus jenis ini jarang berlaku disebabkan oleh masalah saluran darah, keadaan tulang telinga tengah atau kontraksi otot.

Apakah penyebab telinga berdenging?

Beberapa keadaan kesihatan boleh menyebabkan atau memperburukkan tinnitus. Dalam banyak kes, sebab yang tepat tidak pernah dijumpai. Penyebab biasa tinnitus adalah kerosakan sel telinga dalam. Rambut kecil dan halus di bahagian telinga dalam anda berhubung dengan tekanan gelombang bunyi. Ini mencetuskan sel telinga untuk melepaskan isyarat elektrik melalui saraf dari telinga anda (saraf pendengaran) ke otak anda. Otak anda menafsirkan isyarat ini sebagai bunyi. Jika rambut di dalam telinga dalaman anda bengkok atau pecah, mereka boleh "membocorkan" impuls elektrik rambang ke otak anda, menyebabkan tinnitus.

Penyebab tinnitus lain termasuk masalah telinga lain, keadaan kesihatan kronik, dan kecederaan atau keadaan yang mempengaruhi saraf di telinga anda atau pusat pendengaran di otak anda. Antara penyebab umum adalah:

 • Kehilangan pendengaran berkaitan dengan usia. Bagi ramai orang, pendengaran semakin bertambah dengan usia, biasanya bermula sekitar usia 60 tahun. Kehilangan pendengaran boleh menyebabkan tinnitus. Istilah perubatan untuk jenis pendengaran ini adalah “presbycusis”.
 • Pendedahan kepada bunyi yang kuat. Bunyi kuat, seperti alat berat, gergaji rantai dan senjata api, adalah penyebab kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan bunyi. Alat muzik mudah alih, seperti pemain MP3 atau iPod, juga boleh menyebabkan kehilangan pendengaran berkaitan bunyi jika dimainkan dengan kuat untuk jangka masa yang lama. Tinnitus yang disebabkan oleh pendedahan jangka pendek, seperti menghadiri konsert kuat, biasanya hilang; pendedahan jangka panjang dengan bunyi yang kuat boleh menyebabkan kerosakan kekal.
 • Perubahan tulang telinga. Pengerasan tulang di telinga tengah anda (“otosclerosis”) boleh menjejaskan pendengaran anda dan menyebabkan tinnitus. Penyebab keadaan tersebut adalah pertumbuhan tulang yang tidak normal. Keadaan ini kemungkinan diwarisi dalam keluarga.
 • Tumor di telinga atau saraf pendengaran juga boleh menyebabkan tinnitus.
 • Tinnitus juga boleh berasal dari lesi(“lesion”) pada atau di sekitar bahagian pendengaran otak. Ini termasuk pelbagai gangguan yang tidak biasa termasuk schwannoma vestibular (neuroma akustik) dan kerosakan dari trauma kepala.
 • Kesakitan sendi temporomandibular (TMJ), kemurungan, kegelisahan, insomnia, dan tekanan otot dan keletihan mungkin menyebabkan tinnitus, atau boleh menyumbang kepada tinnitus yang sedia ada menjadikan ia lebih teruk.

Gejala tinnitus

Tinnitus melibatkan sensasi yang mengganggu pendengaran apabila tiada sumber bunyi luaran. Gejala tinnitus termasuk jenis-jenis bunyi yang luar biasa di telinga anda seperti yang berikut:
 • Menelefon
 • Berdengung
 • Mengaum
 • Mengklik
 • Mendesis 
Bunyi yang luar biasa ini mungkin berbeza nada dari bunyi gemuruh yang rendah sehingga memuncak tinggi, dan anda boleh mendengarnya dalam telinga kiri atau kanan atau kedua-dua telinga. Dalam sesetengah kes, bunyi boleh menjadi sangat kuat dan boleh mengganggu keupayaan anda untuk menumpukan perhatian atau mendengar suara sebenar. Tinnitus mungkin hadir sepanjang masa, atau mungkin datang dan pergi. Kelantangan bunyi boleh berubah-ubah. Ia sering kali paling ketara pada waktu malam atau pada waktu yang tenang. Gejala lain juga termasuk kehilangan pendengaran.

Rawatan tinnitus

Walaupun tidak ada penyembuhan untuk tinnitus, terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh membantu pesakit yang mempunyai tinnitus untuk mengatasinya. Sekiranya anda berada dalam masa "permulaan baru" tinnitus (kurang daripada 6 bulan), kebanyakan orang yang mengalami tinnitus tidak akan menghadapi masalah ini secara berterusan. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh seseorang untuk menguruskan tinnitus dan kesannya:

 • Terapi bunyi menggunakan bunyi luaran untuk menutupi persepsi individu terhadap tinnitus. Muzik latar belakang rendah, bunyi putih, atau topeng telinga khusus boleh membantu. Pilihan suara harus disenangi individu. Peranti pelindung memberikan pelega sementara, dan kesedaran mengenai tinnitus pulih apabila terapi bunyi dimatikan. Alat bantu pendengaran adalah sejenis terapi bunyi biasa. Mereka menguatkan bunyi alam sekitar dan mengarahkan perhatian kepada bunyi-bunyi itu daripada tinnitus.
 • Terapi latihan semula tinnitus (TRT) melibatkan latihan semula sistem pendengaran untuk menerima bunyi tinnitus yang tidak normal sebagai semulajadi daripada mengganggu. Ia melibatkan bantuan dari profesional terlatih dan memakai peranti yang mengeluarkan bunyi putih rendah. Sesi kaunseling yang berterusan dapat membantu orang yang mengalami tinnitus untuk mengatasinya. Kejayaan terapi ini berpadanan dengan keterukan tinnitus dan kesihatan mental keseluruhan individu.
 • Terapi perilaku kognitif (CBT) boleh membantu melegakan kemurungan pada orang dengan tinnitus, walaupun tidak kelihatan untuk mengurangkan bunyi.
 • Mengelakkan pendedahan kepada bunyi yang kuat juga merupakan salah satu cara untuk mengatasi tinnitus dan memelihara pendengaran.
 • Untuk mengelakkan kerosakan pendengaran daripada berkembang atau bertambah buruk, gunakan perlindungan pendengaran, seperti telinga muffler dan penyumbat telinga dalam persekitaran yang bising serta memainkan peranti pendengaran peribadi pada kelantangan yang sederhana.
 • Meningkatkan kesihatan fizikal tidak akan menghentikan tinnitus, tetapi kesejahteraan keseluruhan dapat membantu mengatasi intensitasnya dan memberikan manfaat fizikal dan emosi.
 • Senaman, pemakanan yang sihat, tabiat tidur yang baik, mengelakkan merokok dan alkohol yang berlebihan, aktiviti rekreasi dan sosial, dan teknik pengurusan tekanan dan relaksasi dapat membantu mencapai kesejahteraan yang optimum.
Sekiranya anda mengalami tinnitus di telinga kiri, kanan atau kedua-duanya dan menjadi semakin teruk, anda haruslah berjumpa dengan doktor anda. Anda juga perlu merujuk kepada doktor anda apabila tinnitus diiringi oleh gejala lain yang tidak normal. Anda boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

References