Tanya Doktor

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Adakah normal najis berwarna kuning coco dan ada hitam sikit sikit setelah consume ubat sembelit?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Oktober 19, 2020 2:27 PM

Sulit 44 hari

saya lelaki berumur 24 tahun. Baru baru ini saya ada pergi ke klinik disebabkan sembelit dan kembung perut and possible adalah gastrik sebab perut selalu bunyi kruk kruk dan selalu sedawa dan buang angin setelah makan. Sekarang perut dh tak rasa kembung cuma kruk kruk still ada. Tapi bila buang air besar dalam air besar itu najis kuning koko bercampur hitam sedikit-sedikit. Adakah ini normal setelah consume ubat sembelit?

Dr Sri Viknarajan 44 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Untuk makluman anda, najis berwarna kuning bercampur coklat ini boleh disebabkan oleh penghadaman yang tengah berlaku pada usus dan perut anda adalah sihat.

Hindari sakit perut dari mengganggu aktiviti harian anda dengan penjagaan sistem penghadaman yang betul.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tambahan, anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dapatkan khidmat kepakaran doktor gastroenterologi untuk menyelesaikan masalah sakit perut anda hari ini.

Dikemaskini pada: Mon Oct 19 2020 14:27:15 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Gastroenterologi tentang najis abnormal secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Tembikai menjadi punca najis bertukar warna? Hi doktor. Saya seorang lelaki berusia 19 tahun. Saya ada sedikit soalan untuk ditanya kepada doktor. Adakah buah tembikai mempunyai potensi untuk mengubah najis berubah kepada warna merah dalam… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Najis anak saya ada macam benang hitam tapi najis warna kuning biasa and cair sahaja umur nak masuk 7 bulan Hai doc. Anak saya dah dua hari makan bubur daging and pisang sebagai snek. Then harini dia berak meneran smpai merah muka2 dia. Saya ingatkan sembelit rupa rupanya cair je and siap bocor tapi … Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Buang air besar dalam kuantiti najis sedikit saya wanita 21 tahun,saya mahu bertanya kenapa sejak akhir2 ni saya sering membuang air besar dalam kuantiti najis yg sedikit,saya tidak sembelit,kerna najis saya tidak keras,saya juga membuang … Baca lagi...
34 hari
Sulit
Najis besar dan keras Anak saya berumur 8tahun sering keluar najis besar dan keras.apa rawatan yang saya perlu laku kan? Baca lagi...
4 bulan
Sulit
Najis berwarna hijau? Hi doktor.sejak kebelakangan ini sya sering mengalami sakit perut dan najis sya berwarna seperti hijau muda,adakah normal jika najis sya berwarna seperti itu.perlukah sya mendapatkan rawatan?ter… Baca lagi...
47 hari