Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Adakah saya dijangkiti klamidia?

Dijawab oleh: Dr Ilias

Dikemaskini pada: November 28, 2018 8:46 AM

Johan 23 bulan

Hai dokter, partner saya sebelum ini pernah dokter diagnose dia mempunyai klamidia. Adakah terdapat kemungkinan yang saya juga boleh dijangkiti dengan penyakit yang sama? perlu ke saya check dengan doktor dekat klinik?

Dr Ilias 23 bulan
General Practitioner

Hai, terima kasih atas soalan anda.

Chlamydia adalah penyakit seksual (STD) yang biasa di kalangan wanita dan lelaki berumur 15 hingga 24 tahun. Gejala termasuk kencing yang menyakitkan, discaj dari zakar, vagina, atau rektum pendarahan vagina yang tidak normal, sakit bahagian pelvis yang berterusan atau menyakitkan yang berlaku semasa hubungan seks, sakit perut dan demam. Sesetengah orang tidak menunjukkan gejala di atas tetapi masih boleh didapati terjangkit dengan Chlamydia.

Chlamydia dirawat dengan antibiotik. Doxycycline dan Azithromycin adalah antibiotik pertama yang disyorkan.
Dos dan tempoh rawatan sangat bergantung kepada sama ada jangkitan berada di saluran genitalia atas atau bawah. Antibiotik ini hanya boleh diperolehi dengan preskripsi sahaja.

Untuk mencegah klamidia, gunakan kondom semasa hubungan seks, hadkan jumlah pasangan seks anda dan jalani pemeriksaan rutin untuk STD.

Chlamydia dan STD lain untuk perkara itu boleh menyebabkan Penyakit Radang Pelvik (PID), ketidaksuburan dan kesakitan pelvik yang kronik. Anda juga harus mencuba untuk membuat susulan dengan doktor anda kerana reinfeksi semula adalah perkara biasa dengan jangkitan Chlamydia. Sila pastikan anda mendapat bantuan secepat mungkin untuk jangkitan Chlamydia anda.

Dikemaskini pada: Wed Nov 28 2018 08:46:39 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Dr Nathaniel Ho 22 bulan
General Practitioner

Hai dan selamat pagi. Terima kasih kerana mengajukan soalan anda kepada saya.

Chlamydia atau klamidia ialah jangkitan penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria yang dinamakan chlamydia trachomatis. Chlamydia boleh berjangkit tidak kira pada lelaki dan juga pada wanita. Bakteria chlamydia trachomatis juga boleh menyebabkan jangkitan dalam mata, tekak atau kerongkong dan juga dubur (rektum).

Pasangan anda yang telah dijangkiti chlamydia boleh menyebarkan bakteria chlamydia ketika anda melakukan hubungan kelamin melalui faraj, oral mahupun dubur. Jangkitan chlamydia juga boleh menyebabkan komplikasi ketika sedang mengandung.

Sebarang simptom jangkitan chlamydia yang terjadi biasanya berlaku di antara 1 hingga 3 minggu selepas jangkitan. Simptom-simptom ini boleh terjadi dengan agak lama atau anda mungkin hanya mengalami simptom-simptom di bawah selama 2 hingga 3 hari sahaja. Simptom-simptom awal jangkitan chlamydia pada perempuan termasuk:

  • lelehan yang keluar dari faraj yang mengandungi nanah
  • kesakitan ketika sedang membuang air kecil
  • sakit yang mencucuk pada bahagian bawah abdomen

Adalah dinasihatkan agar anda hadir ke klinik atau pun hospital yang berdekatan untuk melakukan ujian saringan awal bagi jangkitan chlamydia atau penyakit kelamin yang lain. Terima kasih!

Dikemaskini pada: Tue Dec 11 2018 04:37:33 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang chlamydia secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Johan
Adakah saya dijangkiti klamidia? Hai dokter, partner saya sebelum ini pernah dokter diagnose dia mempunyai klamidia. Adakah terdapat kemungkinan yang saya juga boleh dijangkiti dengan penyakit yang sama? perlu ke saya check dengan do… Baca lagi...
23 bulan
Sulit
Persoalan mengenai jangkitan chlamydia Saya wanita 30an… sudah menjalankan ujian STD dan didapati positive chlamydia… sudah mendapatkan rwtn azytromycin lbh krg 7 bln yg lalu… sebelum ini tiada tanda2 jangkitan apa2 cuma saya memang … Baca lagi...
13 bulan
Delia
Kesan jangkitan chlamydia kepada kehamilan Beberapa tahun lepas saya pernah dijangkiti dengan Klamidia, tapi saya sudah mendapatkan rawatan daripada doktor. Kini saya dan suami sedang cuba untuk mendapatkan zuriat. Persoalan saya, adakah terda… Baca lagi...
23 bulan
Sulit
Mengalami Penyakit Chlamydia Hi doc…sya disahkan chlamydia selepas buat ujian darah…ckup 1 tahun sya alami penyakit ni…dh berpuluh biji ubt sya mkn dan dua injection…masih belum sembuh…antara simptom sya bintik2 merah dan s… Baca lagi...
10 bulan
hipolito
Simtom jangkitan Chlamydia atau Gonorrhoea Rasa sakit sedikit dihujung zakar ketika kencing. Ketidakselesaan Keluar cecair tidak normal dari zakar. Warna putih kuning. Ada kesan di seluar. Gonorrhea atau Chlamydia? Baca lagi...
23 bulan
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!