Sebahagian daripada doktor di DoctorOnCall


Dr Sashini Seeni

Perubatan Am

Dr M Ramzdhan

Perubatan Am

Dr Nathaniel Ho

Perubatan Am

Dr Rashid Khan

Perubatan Am

Dr Nurhayati

Perubatan Am

Dr Sri Viknarajan

Perubatan Am

Dr Fatahiyah

Perubatan Am

Dr Nur Syuhada

Perubatan Am

Dr Lee Chin Meng

Perubatan Am

Dr Mohamad Kashfi

Perubatan Am

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor-doktor kami boleh menulis dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris
Doktor bertauliah
Semua doktor di DoctorOnCall adalah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
Privasi Terjamin
Sebarang data anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak
Pantas Dan Cekap
Sebarang pertanyaan anda akan dijawab oleh doktor degan segara
*Forum ini terbuka kepada umum. Elakkan daripada berkongsi maklumat sulit anda seperti no telefon dan email kerana ia boleh dilihat oleh orang lain.
Hantar Secara Sulit

Berikan tajuk untuk masalah kesihatan anda
*Tajuk anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Terangkan dengan lanjut masalah kesihatan yang anda alami
*Penerangan anda mestilah melebihi 20 patah perkataan
Sila masukkan alamat emel anda supaya kami dapat menghantar jawapan bagi soalan anda

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Simtom jangkitan Chlamydia atau Gonorrhoea

Dijawab oleh: Dr Ilias

Dikemaskini pada: November 28, 2018 8:47 AM
hipolito 23 bulan
  1. Rasa sakit sedikit dihujung zakar ketika kencing.
  2. Ketidakselesaan
  3. Keluar cecair tidak normal dari zakar. Warna putih kuning. Ada kesan di seluar.

Gonorrhea atau Chlamydia?

Dr Ilias 23 bulan
General Practitioner

Hi! Terima kasih untuk soalan anda.

Gejala-gejala ini bagaimanapun tidak bermakna anda mempunyai penyakit menular seksual (STD). Manifestasi ini juga boleh dilihat pada orang tertentu dengan jangkitan saluran kencing (UTI).
Anda boleh membezakan STD dari UTI dengan gejala mereka. Pesakit dengan UTI boleh hadir dengan kencing yang pedih dan menyakitkan, peningkatan kekerapan kencing, ketidakselesaan bahagian bawah abdomen, air kencing berdarah dan demam panas menggigil.

STD seperti herpes, klamidia, sifilis, gonorrhea, trichomoniasis dan HIV datang dengan simptom yang berlainan. Secara umum, pesakit boleh hadir dengan ketidakselesaan abdomen bahagian bawah, kencing yang pedih dan menyakitkan, ejakulasi yang sakit, bintik-bintik, benjolan atau luka di sekeliling zakar. Sesetengah STD mungkin juga hadir sebagai penyakit selesema dan demam yang berjangka panjang dan kronik.

Adalah penting bahawa anda mendapat ujian dijalankan untuk kedua-duanya; UTI dan STD kerana kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi yang tidak diingini. Adalah dinasihatkan supaya anda berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan menyeluruh dan untuk mengesahkan diagnosis penyakit anda. Anda juga boleh mendapatkan STD dan kit ujian rumah UTI dari farmasi terdekat anda.

Dikemaskini pada: Wed Nov 28 2018 08:47:43 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Dr Nathaniel Ho 23 bulan
General Practitioner

Hai dan selamat petang. Terima kasih kerana mengajukan soalan kepada saya. Chlamydia juga merupakan penyakit kelamin yang kerap berlaku. Ia disebabkan oleh bakteria Chlamydia Trochomatis. Pesakit yang dijangkiti chlamydia kebiasaannya tidak mempunyai sebarang simptom pada peringkat awal jangkitan. Tapi itu bukanlah satu tiket untuk anda berasa tidak risau dengan keberadaan chlamydia kerana ia mampu memberikan impak kepada kesihatan anda jika tidak dirawat secepat mungkin. Antara simptom-simptom yang kebiasaannya dialami oleh pesakit yang dijangkiti chlamydia adalah seperti rasa sakit ketika hendak membuang air kecil, cecair bewarna putih kekunigan keluar melalui kemaluan, dan sakit ketika melakukan hubungan kelamin terutamanya kaum wanita. Ada sesetengah pesakit wanita akan mengalami sakit pada bahagian abdomen. Hal ini disebabkan kerana jangkitan chlamydia mampu merebak sehingga ke paras pelvis termasuklah rahim, tiub fallopia dan cerviks. Mereka juga akan mengalami simptom-simptom seperti demam, loya, sakit yang teramat pada bahgian bawah abdomen dan pendarahan haid yang tidak terkawal. Jika tidak dirawat sebaik mungkin, jangkitan Chlamydia boleh mengakibatkan rahim serta bahagian wanita yang lain rosak akibat kadar infamasi yang tinggi. Akibat dari kerosakan rahim, cerviks atau tiub fallopia, kaum wanita akan berkemungkinan mengalami masalah untuk hamil dan melahirkan zuriat. Walaupun wanita tersebut berjaya hamil, namun dia mempunyai kemungkinan untuk memindahkan jangkitan chlamydia kepada zuriatnya ketika proses bersalin berlaku. Kaum lelaki juga akan mengalami masalah reproduktif juka jangkitan chlamydia tidak dirawat secepat mungkin. Antara cara untuk mengesan jangkitan chlamydia adalah dengan mengambil spesimen(swab) daripada bahagian kemaluan untuk kaum wanita dan juga melakukan ujian air kencing bagi kaum lelaki. Chlamydia adalah antara penyakit kelamin yang mudah untuk dirawat juga menggunakan antibiotik. Untuk pemilihan antibiotik yang berkesan, mereka yang dijangkiti chlamydia dinasihatkan agar berjumpa dengan doktor atau pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang lebih lanjut.

Dikemaskini pada: Mon Nov 19 2018 07:51:37 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang chlamydia secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Tanya Doktor Percuma 10.10 Health Fest: Baucar RM10!