Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Apakah kesan tidak makan second pil postinor?

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 20, 2021 2:32 PM

Sulit 3 bulan

Apakah kesan tidak makan second pil postinor selepas seks pada waktu subur?

Dr Sashini Seeni 3 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami faham masalah yang anda alami. Berdasarkan kenyataan anda, ubat yang disebutkan oleh anda merupakan pil perancang kecemasan Berkenaan pengambilannya, Dos pertama perlu diambil secepat mungkin selepas melakukan hubungan, kurang daripada 72 jam. Dos kedua perlu diambil 12 jam selepas pengambilan dos pertama. Semakin lambat anda mengambil dos pertama selepas bersama semakin kurang keberkesanannya, dan ianya tidak berguna jika diambil selepas 72 jam.

Kemungkinan untuk anda hamil adalah tinggi kerana anda gagal untuk mengambil pil yang kedua. Justeru kami nasihatkan anda untuk melakukan ujian UPT bagi tujuan pengesahan kehamilan. Ujian ini boleh dilakukan selepas 2 minggu anda bersama dengan pasangan ataupun selepas 2 minggu tempoh terlepas kirtaran haid anda.

Jalinkan hubungan seks tanpa kebimbangan lagi

Sekiranya anda mempunyai soalan lanjut, sila hubungi kami di ( DoctorOnCall ) untuk bercakap dengan doktor kami secara peribadi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Apr 20 2021 14:32:57 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang pil perancang kecemasan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19