Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bagaimana Sertraline berfungsi

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 24, 2022 11:44 AM

Sulit 46 hari

Baru-baru ini, doktor telah memberikan saya ubat yang bernama Sertraline untuk merawat anxiety saya. Namun, saya tertanya-tanya bagaimana Sertraline berfungsi. Bagaimanakah Sertraline berfungsi?

Dr Sri Viknarajan 46 hari
General Practitioner

Salam sejahtera,terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda berasa bimbang tentang masalah anda. Saya akan cuba untuk membantu anda.

Untuk makuman anda, Sertraline ialah sejenis antidepresan yang dipanggil selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI). Penyelidikan menunjukkan bahawa kemurungan atau mood yang rendah lebih berkemungkinan berlaku apabila otak tidak mempunyai serotonin yang mencukupi.

Serotonin (juga dipanggil ‘5HT’) ialah ‘neurotransmitter’ yang berlaku secara semula jadi yang mempunyai peranan penting dalam kawasan otak yang mengawal mood dan pemikiran.

Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) - seperti sertraline - dianggap berfungsi dengan meningkatkan tahap serotonin dalam otak. Mereka melakukan ini dengan menyekat kitar semula serotonin yang dibebaskan kembali ke hujung saraf.

Sekiranya anda masih bimbang tentang keadaan anda, atau mempunyai sebarang gejala yang membimbangkan, sila rujuk doktor untuk nasihat dan rawatan lanjut. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang diperlukan.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Fri Jun 24 2022 11:44:36 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.87
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Dari RM70 Vaksin COVID-19 Dari RM109
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA Saringan Kesihatan Dari RM100
Ambil Ujian Darah
Lakukan ujian darah di rumah anda sekarang. Dapatkan keputusan dalam 2 hari.
Tempah Saringan Darah
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80