Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bahagian sulit gatal dan menggelupas

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: November 25, 2020 7:56 AM

Sulit 53 hari

Saya seorang lelaki berumur 19 tahun, saya dah alami benda ni nk dekat 3 minggu macamtu. Saya selalu gatal dibahagian tersebut dan menggelupas serta merah.

Dr Sri Viknarajan 53 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana menghubungi kami.

Berdasarkan kenyataan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Gejala yang anda alami dapat dikaitkan dengan pelbagai masalah atau gangguan, sehingga ia memerlukan pemeriksaan yang lebih komprehensif bagi menentukan rawatan yang terbaik.

Walaubagaimanapun, untuk makluman anda, masalah gatal pada kemaluan, dan mengelupas boleh disebabkan beberapa perkara. Antaranya ialah:

  • Jangkitan kandidaisis atau kulat yang disebabkan oleh bakteria lactobascillus
  • Jangkitan kelamin antara lelaki dan wanita
  • Iritasi kulit akibat dari sabun atau bahan-bahan alahan terhadap kulit
  • Gangguan kulit (i.e. eczema, psoriasis, dll)
  • Infeksi kutu atau kuman
  • Kebersihan diri yang kurang

Pastikan kebersihan alat kelamin anda sentiasa terjaga. Klik disini untuk dapatkan bantuan.

Untuk mengetahui punca masalah sebenar anda perlu mendapatkan rawatan dan pemeriksaan lanjut. Tambahan lagi anda juga boleh mendapatkan informasi secara langsung (di atas talian) dengan doktor kami yang bertugas kami di (DoctorOnCall).

Hilangkan kegusaran berkenaan kesihatan seksual dengan nasihat daripada pakar yang bertauliah

Dikemaskini pada: Wed Nov 25 2020 07:56:32 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Penyakit Berjangkit tentang penyakit kelamin secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Vagina Kekeringan dan melecet cepat terkoyak apabila garu atau bersama Saya berusia 25tahun.Sudah berkahwin.Saya mengalami keputihan dan kegatalan.Dan kulit faraj cepat terkoyak bila garu atau bersama.Nak bersama dengan suami pon saya takut.Suami belikan ubat inser… Baca lagi...
2 hari
Sulit
Kegatalan di bahagian sulit,celah kangkang,dubur dan bahagian dalam alat sulit Saya wanita hujung 20-an dan belum berkahwin.Saya telah mengalami masalah kegatalan di bahagian sulit,celah kangkang dan dubur sekitar umur 13 tahun.Saya sering ke klinik bagi mendapatkan rawata… Baca lagi...
22 hari
Sulit
Ada bintik2 putih dan biji di vagina Dr, saya berusia 25 tahun dan mempunyai PCOS. Belum berkahwin.Period tidak stabil dan Dr bagi saya ubat Regulon iaitu utk stabilkan hormon. Baru2 ini saya ada makan untuk antibiotics atas faktor… Baca lagi...
4 hari
Sulit
Ketulan warna brown lepas dah kering period Saya berusia 25,belum bernikah. Saya agak musykil berkenaan period saya. Saya dah period pertengahan bulan lebih kurang12hb then after 5days dah habis semua. Then lepas seminggu lebih, tiba2 ada… Baca lagi...
18 hari
Sulit
Lebihan daging di tepi dinding vagina Sy tak pernah ada hubungan seks atau buat seks oral.tp sy dapati ada lebihan daging di tepi dinding kemaluan sy dari sy kecil iaitu pada belasan tahun . Mcm mana ye untuk hilang kan? Ada ubat sa… Baca lagi...
9 hari