Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bengkak/Benjolan Pada Leher Anak 3 Tahun

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Ogos 6, 2019 10:14 AM

afiq.jaafar89 10 bulan

Salam/Hi Doc. Terdapat bengkak/benjolan pada leher kiri anak lelaki saya berumur 3 tahun. Saya sedar pagi semalam selepas anak saya mandi. Pada malam sebelum bengkak anak saya mengalami demam tiba tiba.

Selepas dibawa ke klinik, doc ada beri ubat antibiotik. Hari ini, setelah memberikan 3 kali ubat antibiotik saya perasan kaki anak saya gatal2 dan terdapat bengkak2 kecil seakan ruam. Untuk info,anak saya akan demam selepas effect pada ubat demam habis.

Soalan:

  1. Apakah benjolan pada leher anak saya itu?adakah merbahaya dan akan surut?

  2. Adakah kegatalan,ruam pada kaki anak saya akibat alahan pada ubat antibiotik yang diberi doc?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 10 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, benjolan di leher boleh jadi disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

Tergantung kepada penyebab, benjolan tersebut akan surut seandainya penyebabnya diatas. Hal ini membawa kepada persoalan kedua yaitu keluhan gatal-gatal. Sebetulnya, tanpa pemeriksaan lanjut dan tanpa melihat ruam adalah sukar untuk menentukan penyebab keluhan ini. Gatal dan ruam boleh jadi disebabkan beberapa perkara terutamanya sekiranya terjadi hanya di kaki, antaranya:

  • jangkitan kuman, virus ataupun kulat
  • gigitan nyamuk
  • gigitan serangga
  • alahan ubat

Seandainya memburuk seperti gatal dan merah merebak seluruh tubuh, kulit melepuh, ataupun terdapat sesak nafas, sebaiknya segera dibawa ke unit kecemasan.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Aug 06 2019 10:14:59 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Sulit
Mencari susu tambahan untuk anak 9y yang kurang berat badan Anak perempuan saya berumur 9tahun, berat hanya 15kg. Memang dari kecik kurang berat badan. Bolehkah saya beri dia minum susu nutren junior atau weight gain kids disamping cuba menambah pengamb… Baca lagi...
18 hari
Sulit
Kelopak mata ank bengkak Ank sy umur 6 tahun kelopak mata belah kiri membekak…knoa ye doc Baca lagi...
24 hari
Sulit
Suhu badan tidak stabil, cirit birit dan pening kepala Sy nak tnye, sekiranya anak sy berusia 2 dan 4 tahun mengalami suhu badan yidak stabil kejap panas kejap tidak, mengalami cirit birit dan pening kepala adakah ianya ada kaitan dengan covid19…sel… Baca lagi...
13 hari
Sulit
Muntah muntah dan berak najis cakr hitam anak saya berusia 1 tahun 2 bulan. 2 hari ni dy muntah2 dan hari ni dia berak cair berwarna hitam. bahaya tak doctor? Baca lagi...
32 hari
Sulit
Anak saya mengalami batuk Dan selsema pagi ni ,Perlu ke saya dapatkan rawatan dengan segera Anak saya mengalami batuk Dan selsema pagi ni ,Perlu ke saya dapatkan rawatan dengan segera Baca lagi...
33 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi