Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bengkak/Benjolan Pada Leher Anak 3 Tahun

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Ogos 6, 2019 10:14 AM

afiq.jaafar89 17 bulan

Salam/Hi Doc. Terdapat bengkak/benjolan pada leher kiri anak lelaki saya berumur 3 tahun. Saya sedar pagi semalam selepas anak saya mandi. Pada malam sebelum bengkak anak saya mengalami demam tiba tiba.

Selepas dibawa ke klinik, doc ada beri ubat antibiotik. Hari ini, setelah memberikan 3 kali ubat antibiotik saya perasan kaki anak saya gatal2 dan terdapat bengkak2 kecil seakan ruam. Untuk info,anak saya akan demam selepas effect pada ubat demam habis.

Soalan:

  1. Apakah benjolan pada leher anak saya itu?adakah merbahaya dan akan surut?

  2. Adakah kegatalan,ruam pada kaki anak saya akibat alahan pada ubat antibiotik yang diberi doc?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 17 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Untuk makluman anda, benjolan di leher boleh jadi disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

Tergantung kepada penyebab, benjolan tersebut akan surut seandainya penyebabnya diatas. Hal ini membawa kepada persoalan kedua yaitu keluhan gatal-gatal. Sebetulnya, tanpa pemeriksaan lanjut dan tanpa melihat ruam adalah sukar untuk menentukan penyebab keluhan ini. Gatal dan ruam boleh jadi disebabkan beberapa perkara terutamanya sekiranya terjadi hanya di kaki, antaranya:

  • jangkitan kuman, virus ataupun kulat
  • gigitan nyamuk
  • gigitan serangga
  • alahan ubat

Seandainya memburuk seperti gatal dan merah merebak seluruh tubuh, kulit melepuh, ataupun terdapat sesak nafas, sebaiknya segera dibawa ke unit kecemasan.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Tue Aug 06 2019 10:14:59 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kanak-kanak tentang kesihatan kanak-kanak secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Masalah bayi tidak berak lebih dari 7 hari Hi . Saya ada anak berusia 42 hari . Anak saya menyusu badan sepenuhnya . Saya nak tanya adakah normal bayi tidak berak lebih dari seminggu ? Anak saya kerap kentut . Perut tak kembung sangat . … Baca lagi...
21 hari
Sulit
Bayi 6bulan tidak buang air besar Salam sejahtera dr.sy ingin bertanya bayi saya berusia 6 bulan…sudah 4 hari tidak buang air besar…bayi hanya minum susu ibu…harini dah mula makan nestum…apakah masalah yg dihadapi bayi sy adakah… Baca lagi...
14 hari
Sulit
Anak berusia 1 tahun lebih kerap buat kancing gigi sambil menggenggam tangan dan terketar2 seperti geram anak saya berusia 1 tahun 6 bulan. beberapa hari ini dia suka kancing gigi macam geram sambil genggam tangan dan terketar2. dalam beberapa saat. boleh saya tahu kenapa punca jadi begitu. anak … Baca lagi...
20 hari
Sulit
Makanan yang sesuai untuk kanak-kanak umur 1 hingga 2 tahun Doktor, adakah menu makanan malam seperti berikut sesuai untuk kanak-kanak umur 1 hingga 2 tahun? •1/2 nasi putih •1/2 ekor ikan kembung masak pindang •1/2 cawan bayam •1 gelas air kosong Baca lagi...
7 hari
Sulit
Anak berusia setahun 4 bulan. Simptom, loose stool, demam on off, cirit dan selesema 6/1 start loose stool 8/1 pg dedar tp tak demam. Malam demam 9/1 ( demam on off. Suhu turun naik) 0000 cirit 0100 pc 0400 cirit 2 x 0820 cirit isi lendir air 0940 cirit isi lendir air 1… Baca lagi...
16 hari