Tanya Doktor

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Benjolan di ketiakkeras

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Dikemaskini pada: Jun 8, 2020 1:29 AM

Sulit 2 bulan

hi doc , saya perempuan berumur 18 tahun , saya sering ada masalah naik benjolan di ketiak kali ini awalnya naik jerawat sangat sakit seperti bisul tetapi bukan saya tk memicit macam sakit dari dalam sekarang saya check balik naik benjolan keras apabila ditekan ini kali pertama benjolan itu keras tidak sakit apabila ditekan . boleh bgitahu adakah ini masih normal atau jangkitan kuman ?

Dr Sri Viknarajan 5 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, masalah benjolan di ketiak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Antaranya:

  • Benjolan lemak
  • Gumpalan tisu fiber
  • Kelenjar bengkak
  • Foliculitis
  • Cyst/Kista
  • Nanah akibat jangkitan

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah benjolan di ketiak kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Mon Jun 08 2020 01:29:46 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.87
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan pakar tentang bisul secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Benjolan di ketiakkeras hi doc , saya perempuan berumur 18 tahun , saya sering ada masalah naik benjolan di ketiak kali ini awalnya naik jerawat sangat sakit seperti bisul tetapi bukan saya tk memicit macam sakit dari … Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Bisul di kemaluan mngganggu masa skolah saya Saya pmpuan…17thn…since saya form2 …slalu naik bisul kat kmaluan…lepas cukur lah biasanya …tapi skrg dah tak cukur, still jugak naik…mcm mne ye? Baca lagi...
48 hari
Sulit
Bisul yang sudah tidak berdarah tetapi keluar cecair berwarna kuning cair Saya wanita yang belum berkhaiwn dan saya didapati terdapat bisul di alat kelamin says.kemudian bisul itu pecah Dan says telah ke hospital dan doktor beri ubat antibiotic Dan tahan sakit. Kemudi… Baca lagi...
10 bulan
Sulit
Kembang di tengkuk tapi tak sakit Saya lelaki umr 17 tahun kembang di tengkuk baru 30 minit yang lalu Baca lagi...
6 bulan
Sulit
Tahi lalat atau bisul Saya wanita berusia 26 tahun. Sejak saya berusia 14 tahun, saya perasan ada benjolan besar pada bahagian punggung saya berwarna hitam seperti tahi lalat. Tapi saya tak pasti sama ada itu tahi la… Baca lagi...
10 bulan