Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Bersama ketika hamil

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Ogos 10, 2020 2:07 AM

Sulit 51 hari

Saya sedang hamil dalam 2 bulan. Dalam tempoh trimester pertama ini, selamat ke kalau bersama dengan suami?

Dr Ramzdhan 51 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang dituju.

Berdasarkan keterangan yang diberi, kami memahami anda ingin melakukan hubungan intim bersama suami ketika dalam kandungan pada trimester yang pertama.

Untuk makluman anda, janin ketika trimester pertama telah disalutkan dengan salutan kantung ketuban yang dijadikan perlindungan kepada janin tersebut. Melakukan hubungan seks ketika mengandung secara amnya, adalah selamat. Namun, anda dinasihatkan untuk melakukannya dengan pergerakan yang tidak ganas dan melakukan posisi-posisi yang boleh mempengaruhi kehamilan anda .

Namun, terdapat beberap sebab anda harus untuk mengelak melakukan sex ketika hamil iaitu:

  • Pernah gugur janin
  • Pernah mengalami bayi kurang bulan
  • Mempunyai servix yang mudah terbuka
  • Placenta previa ( Plasenta terhasil di kawasan serviks)
  • Pemecahan kantung ketuban yang pramatang (PROM)

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Untuk mengetahui maklumat lanjut, anda boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan.

Dikemaskini pada: Mon Aug 10 2020 02:07:06 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Kiraan hamil selepas keguguran saya umur 26thn…saya bernikah pada 11.7.2020 dan mendapati pregnant pda 11.8.2020…tapi 16.8.2020 saya mengalami keguguran…saya pantang selama 7hari selepas itu saya bersama suami…pada 16.9.2020 … Baca lagi...
7 hari
Sulit
Kiraan kandungan lepas hamil macam kes saya ni last period 5.7.2020…saya akad nkah 11.7.2020…lpas tu saya prengnant…memang tak period dah…sampai saya gugur 16.8.2020…start bleeding smpai 21.8.2020…lpas tu tak sempat period … Baca lagi...
7 hari
Sulit
Caffox dan kehamilan Hai doktor…dalam tempoh 2bulan ni boleh dikatakan setiap hari saya akan makan 2@3 biji caffox sehari untuk migrain saya tapi baru2 ni saya dapat tahu yang rupanya saya sedang hamil cuma tak past… Baca lagi...
37 jam
Sulit
Molar pregnancy atau kandungan anggur sakit perut selepas saya keguguran anggur saya punya peranakkan atau apa saya tak pasti macam sakit dan seperti macam nak mengeluarkan najis yg keras, padahal tidak. Baca lagi...
7 hari
Sulit
Sakit bawah abdomen dan kwsn miss v. Adakah hamil? Assalam doktor. Sy mengalami rasa sedikit sakit dan tidak selesa di bahagian bawah abdomen dan miss v lebih2 lg apabila tidur terlentang. Adakah ini tanda2 awal hamil? Krn ketika anak pertama, s… Baca lagi...
14 jam
Tanya Doktor Percuma Sambutan Hari Malaysia: Baucar RM15