Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Cell darah puthi tinggi

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Mei 7, 2020 8:10 AM

Sulit 6 bulan

Darah putih sya tinggi sebab ? 12.5 darah putih

Dr Sashini Seeni 8 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang gejala/masalah yang dihadapi. Untuk makluman pihak anda, apabila kiraan sel darah putih tinggi, ini bermaksud anda ada jangkitan atau inflammasi yang sedang berlaku dalam badan anda. Sel darah putih memainkan peranan sebagai askar yang melawan kuman atau membendung inflammasi.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian bagi mendapatkan penerangan dan nasihat atau rawatan yang diperlukan. Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu May 07 2020 08:10:40 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar tentang keputusan siasatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Penyakit Hepatitis B Pada tahun 2016 saya terdedah pada hepatitis B…tapi pada tahun 2014 saya sudah ambil vaksin hepatits B dan pada tahun 2017, 2018 ,2019 keputusan HbsAg sebab saya risau dan keputusan adalah nonre… Baca lagi...
2 bulan
shaifuldinnordin
Positive Morphine bila buat urine test Saya berumur 23 tahun. Tak pernah mengambil dadah. Lagi2 jenis morphines ni. Morphine pun saya tak tahu. Tapi bila buat urine test , line satu je dekat morphine. Kiranya positive morphine. Jadi adakah… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Bagaimana kah Saya hendak tahu Saya adaelah positive hep b? Apakah kah number? Bagaimana Saya hendak tahu Saya adaelah seorang positive hep? Dari segi macamane? Selepas Saya selesai ujian hep b… Lepas suntik Kan kedua, apakah Saya perlu laku Kan? Baca lagi...
5 bulan
Sulit
Urine test positif or negative smalam kwan saya ada ambil shabu paginya dia ada urine test dgn minum banyk air adakah urine test nya sangkut atau tidak?shabu yg di ambil tak lah banyak Baca lagi...
3 bulan
Sulit
Darah merah dan darah putih Apakah hasil ujian darah merah mempengaruhi hasil ujian darah putih? Baca lagi...
3 bulan