Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Gatal dan kulit kering

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Jun 22, 2021 3:35 PM

Sulit 3 bulan

Saya wanita berumur 21 tahun. Sejak dua minggu lepas, badan saya mengalami kegatalan, malah apabila saya mandi, mesti badan saya berasa gatal dan kering Saya tidak pasti samada disebabkan saya alergi pada sabun, sebab seblum ini saya tidak pernah mengalaminya. Kegatalan tersebut menjadi kemerahan, saya cuba beli ubat krim sapu. Tetapi kurang berkesan, kerana ada masa kegataln tersbut naik balik. Jadi apa pandangan dok terhadap masalah saya. Adakah saya patut menukar sabun mandi, atau sebagainya.

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 3 bulan
General Practitioner

Hai! Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang anda hadapi iaitu masalah kulit gatal dan kering. Untuk makluman anda, terdapat beberapa penyebab gatal pada kulit. Antaranya ialah:

  • alahan/alergik
  • eczema
  • hives

Kulit gatal juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lebih serius. Gangguan saraf yang disebabkan oleh diabetes, saraf sempit, dan kayap boleh menyebabkan gatal-gatal yang teruk.

Pilihan rawatan bergantung kepada punca gatal-gatal. Kami sarankan anda untuk berhubung dengan doktor kami di atas talian supaya kami dapat membantu anda dengan lebih lanjut mengenai masalah keguguran rambut yang dialami.

Kami berharap jawapan kami membantu. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor kami.

Dikemaskini pada: Tue Jun 22 2021 15:35:42 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Kulit tentang penyakit kulit secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19