Perlu Bantuan?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Gatal gatal pada kemaluan sudah beberapa hari. Sudah cuci dengan bersih dan tidak pernah bersetubuh

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: November 24, 2020 3:18 PM

Sulit 58 hari

vagina saya gatal gatal dan apabila saya check terdapat seperti 3 biji putih. saya baru berumur 23. boleh doktor tolong jawab permasalahan saya ini?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 58 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Nikmati saat indah bersama yang tersayang dengan selamat.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi.

Apa yang boleh menyebabkan gatal-gatal? Terdapat beberapa punca yang menyebabkan gatal-gatal dan iritasi vagina iaitu:

  • Vaginosis bakteria . Ianya normal untuk mempunyai campuran bakteria yang sihat di dalam faraj tetapi bakteria yang tumbuh boleh menyebabkan jangkitan. Selain gatal-gatal, gejala lain yang datang dengan vaginosis bakteria adalah keradangan, vagina terasa panas, keluar lendir dan bau hanyir.
  • Penyakit kelamin (STD). Chlamydia, herpes di kemaluan, ketuat kelamin, trichomoniasis, gonorrhea dan organisme lain juga oleh menyebabkan gatal-gatal faraj / vulvar dan kerengsaan dan gejala lain.
  • Jangkitan yis (kandidiasis vagina). Kira-kira tiga daripada setiap empat wanita akan mengalami jangkitan yis pada satu ketika dalam kehidupan mereka. Jangkitan yis berlaku apabila yis, candida, tumbuh berlebihan dalam vagina dan vulva. Kehamilan, persetubuhan, antibiotik, dan sistem pertahanan tubuh yang lemah boleh membuat wanita lebih cenderung mendapat jangkitan yis. Selain gatal-gatal dan kerengsaan, jangkitan yis akan menghasilkan lendir yang likat, putih, licin.
  • Menopaus . Penurunan pengeluaran estrogen yang berlaku pada akhir tahun kesuburan wanita boleh menyebabkan dinding faraj menjadi nipis dan kering. Ini boleh menyebabkan gatal-gatal dan radang. Penipisan dinding faraj juga menjadi masalah kepada beberapa wanita yang menyusu.
  • Radang disebabkan bahan kimia. Sebilangan bahan kimia, termasuk krim, douches, kondom, kontraseptif, bahan pencuci pakaian, sabun, kertas tandas yang berminyak, dan pelembut kain boleh merengsakan vagina dan vulva.
  • Sklerosis lichen. Ini adalah keadaan yang jarang berlaku yang menyebabkan tompok putih tipis membentuk di atas lapisan kulit, terutama di sekitar vulva. Tompok-tompok itu boleh menghalang kawasan vagina secara kekal. Wanita postmenopausal kemungkinan besar akan membina keadaan ini.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi serta rawatan, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor bertauliah kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Anda masih risau tentang kegatalan pada alat sulit? Pakar sakit puan (Gynaecologist) boleh membantu!

Dikemaskini pada: Tue Nov 24 2020 15:18:12 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Urologi tentang kesihatan seksual secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Sulit
Gatal di kawasan kemaluan Suami saya gatal di kawasan kemaluan beliau ubat apa yg perlu saya beli Baca lagi...
3 hari
Sulit
Kurang rasa ghairah ketika mahu melakukan sekd bersama suami Saya wanita baru berkahwin. Sepanjang perkahwinan, saya berasa kurang ghairah ketika suami ingin “bersama” sehingga seks tidak dapat dilakukan kerana sakit pada faraj. Apa yang perlu saya lakuka… Baca lagi...
2 hari
Sulit
Zakar bengkak dan gatal Saya lelaki 20an sya mengalami bengkak zakar dan gatal sedikit…ubat ape yg patut sye pakai? Baca lagi...
44 jam
Sulit
Masaalah buah zakar Sy umor 37 thn masaalah buah zakar trlalu kendur smpai brketul2 urat dan lembik sgt adakah ubt utk msalah ini dan kembali normal atw kaedah lain tp semua ni jd msa muda2 dlu lg Baca lagi...
42 jam
Sulit
Kegatalan di sekitar bahagian sulit sehingga menganggu kerja seharian dan waktu tidur Keputihan yang banyak, gatal di sekitar tempat membuang air besar dan kecil sehingga menganggu aktiviti harian dan waktu tidur, adakah itu jangkitan herpes? Baca lagi...
5 hari