Need Help?

Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Gugurkan janin berumur 3-4 minggu

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Mei 16, 2022 6:55 AM

Sulit 46 hari

Saya wanita dalam 22 tahun mengalami masalah untuk menggugurkan janin yang berumur 3-4 minggu… Masalah yang saya hadapi ialah dari segi mental Dan fizikal, Dan masalah kewangan yang belum stabil… Dan saya dah bincang dengan suami untuk gugurkan janin yang berumur 3-4 minggu… Apakah pendapat doktor tentang masalah yang saya hadapi buat masa sekarang ni?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 46 hari
General Practitioner

Salam sejahtera,terima kasih atas soalan anda.

Berdasarkan pertanyaan anda di atas, saya memahami bahawa anda berasa bimbang tentang masalah anda berkaitan menggugurkan janin anda. Saya akan cuba untuk membantu.

Untuk makluman anda, kehamilan merupakan salah satu fasa yang indah dan dinantikan oleh wanita bagi melengkapkan institusi kekeluargaan. Lantas penjagaan sepanjang kehamilan penting bagi memastikan sepanjang fasa itu, ibu dan kandungan sentiasa sihat dan tiada sebarang komplikasi sehingga saat kelahiran.

Untuk pengetahuan anda,kesihatan mental dan fizikal adalah amat penting bagi wanita hamil untuk mengurniakan bayi yang sihat.Anda juga memerlukan sumber kewangan yang stabil untuk meneruskan kehidupan tanpa kekangan.Hal ini juga membantu anda untuk membesarkan anak dengan penuh kasih sayang.Jika masih belum bersedia untuk meneruskan kehamilan,saya menyarankan untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang tepat.

Sekiranya anda masih bimbang tentang keadaan anda, atau mempunyai sebarang gejala yang membimbangkan, sila rujuk doktor untuk nasihat dan rawatan lanjut. Anda boleh berhubung dengan doktor kami secara atas talian untuk mendapat maklumat serta rawatan yang diperlukan.

Saya berharap agar jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Klik di sini untuk bercakap dengan doktor.

Dikemaskini pada: Mon May 16 2022 06:55:37 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Ujian dan vaksin COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Ujian COVID-19 Dari RM70 Vaksin COVID-19 Dari RM109
Tahukah anda sistem imun juga memainkan peranan dalam keberkesanan vaksin?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA Saringan Kesihatan Dari RM100
Ambil Ujian Darah
Lakukan ujian darah di rumah anda sekarang. Dapatkan keputusan dalam 2 hari.
Tempah Saringan Darah
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang kehamilan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80