Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Hai doktor…Saya Baru Hari ke-2 period.rasa sakit pinggang dan sengugut kejap Ada kejap tiada…lepastu Saya mcm Ada Rasa bhgian pusat Saya macam Ada getaran sikit..then degup Nadi..adakah normal doktor?

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Mei 22, 2020 11:17 AM

Sulit 6 hari

Hai doktor…Saya Baru Hari ke-2 period.rasa sakit pinggang dan sengugut kejap Ada kejap tiada…lepastu Saya mcm Ada Rasa bhgian pusat Saya macam Ada getaran sikit…then degup Nadi…adakah normal doktor?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 6 hari
General Practitioner

Hai, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan di atas, kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi. Malangnya maklumat yang diberikan tidak mencukupi bagi memberikan jawapan yang dikehendaki. Untuk makluman pihak anda, sakit ketika datang haid boleh disebabkan oleh banyak perkara. Antaranya:

  • Akibat bahan kimia prostaglandin yang dibuat di dalam lapisan rahim.

  • Endometriosis - Dalam keadaan ini, tisu dari lapisan rahim didapati di luar rahim, seperti pada ovari dan tiub fallopian, di belakang rahim, dan pada pundi kencing. Tisu ini akan berkelakuan seperti tisu rahim dan melekat-lekat sehingga menyebabkan rasa sakit.

  • Adenomyosis-Tisu yang biasanya melekat pada rahim mula tumbuh di dinding otot rahim.

  • Fibroid-Fibroid adalah pertumbuhan yang terbentuk di luar, di bahagian dalam, atau di dinding rahim. Fibroid yang terletak di dinding rahim boleh menyebabkan kesakitan.

Untuk mengetahui punca masalah yang anda hadapi dengan tepat, maklumat lanjut adalah diperlukan sebelum kesimpulan boleh dibuat. Oleh itu, anda amat disarankan untuk merujuk masalah ini kepada doktor. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Fri May 22 2020 11:17:22 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Sulit
Senggugut sakit perut yg teruk Saya belum berkahwin mengalami sakit perut dari pagi sakit xhilang wlpn sudah makan ubat tahan sakit Baca lagi...
34 hari
Sulit
Senggugut tapi tidak haid Sy baru habis haid selepas 3 bulan tidak datang haid,tp tupun hnya 3 hari sahaja dan keluar haidnye sikit je,soalan sy apa punca sy merasa sakit ponggang dan perot seperti senggugut sedangoan da… Baca lagi...
35 hari
Sulit
Saya mengalami senggugut yang teruk. Saya sudah menghadapi masalah ini selama 2 tahun lebih. Saya khawatir jika masalah ini berlarutan dan boleh menyebabkan masalah yang lebih serius Hi. Saya wanita berumur 22 tahun. Berkaitan senggugut ketika datang haid. Saya akan mengalami sakit seperti senggugut daripada 3 atau 4 hari sebelum datang haid sehingga hari pertama dan kedua d… Baca lagi...
46 hari
fatihah2amran
Senggugut dtg 2 kali dlm tempoh wktu period Salam sejahtera… Saya wanita berumur 27 thn… Mengalami masah period yg senggugut dtg 2 kali… 1st senggugut dtg pd 22/3/2020…sgt teruk… Drah byk n ketul2…lpas tu i a berkurangan hingga tggl spotting pd… Baca lagi...
57 hari
Sulit
Haid tak teratur sejak sekolah tapi sejak dua hari lepas, mengalami sakit perut yang teramat sehingga nak berdiri pun susah dan saya bukan lah seorang yang selalu kena senggugut Saya bujang, umur 23 tahun. Saya dari sekolah menghdapi masalah period yang tak normal sehingga pernah masuk hospital kerana sy period 2bulan tanpa henti dulu. Start tu mmg period tak teratur, p… Baca lagi...
13 hari
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi