Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Hi Dr saya hnya mewakilkan pesakit, pesakit mmpunyai masalah di bahagian alat sulit buang air besar

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Mei 21, 2020 11:48 AM

Sulit 54 hari

Hi Dr saya hnya mewakilkan pskit. Pskit mmpunyai masalH dibahagian alat sulit dubur trdpt benjol kcik seperti bila kulit terkena panas benjol lembut, ttpi pskit mngatakan tidwk sakit cuma meras tidak selesa ia betul2 dkt lubang dubur boleh saya tahu tak apa tu atau simptom2 buasir atauc cancer

Dr Ramzdhan 54 hari
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, benjolan yang terdapat pada kawasan dubur anda boleh disebabkan:

  • Jangkitan kuman dan bernanah
  • Buasir yang dijangkiti kuman
  • Kista (cyst) seperti “sebaceous cyst”
  • Penyakit radang usus
  • Kanser dubur

Manakala masalah benjolan pada kepala anda memerlukan lebih informasi seperti saiz, warna, jumlah dan jika ia berubah dari semasa ke semasa. Sekiranya masalah benjolan pada dubur anda berlanjutan serta memudaratkan kesihatan anda, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat. Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) ataupun pada link (DoctorOnCallEPharma) untuk bercakap dengan pihak kami atau farmasi kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Thu May 21 2020 11:48:58 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Sekarang anda boleh terus dapatkan konsultasi doktor secara online mengenai masalah Buasir dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
Sulit
Sakit dikeliling lubang dubur hi beberapa hari lepas dalam 3-4hari, saya mengalami sakit dikeliling lubang dubur. tetapi saya tiada masalah pencernaan ataupun masalanh berdarah. cuma sakit ketika duduk. Baca lagi...
15 hari
Sulit
Darah semasa buang air besar Saya wanita berusia 39 tahun. Baru-baru ini saya telah membuang air besar beserta darah (seakan-akan lendir yang berdarah). Saya juga telah memeriksa warna najis dan seperti tiada kesan darah be… Baca lagi...
54 hari
Sulit
Keliling lubang dubur saya membebgkak .adakah buasir? baru saya sedar dan terasa start awal malam tadi .keliling lubang dubur saya membengkak .saya rasa nak buang air besar tapi tak keluar .adakah ini buasir atau penyakit lain? apakah saranan ata… Baca lagi...
4 hari
alyayalea18
Buang air besar keluar darah tetapi tidak rasa sakit,harap doktor boleh bantu ya saya penah mengalami buang air besar then keluar darah sekali je last year but tahun ni dalam 2 kali macam tu tapi lepas buang air besar tu dah tak ada keluar darah pun nak kata buasir saya tak pernah… Baca lagi...
2 bulan
Sulit
Berak berdarah setiap Kali berak Selalu berak berdarah dalam masa seminggu. Baru lagi berlaku.minggu ni Baca lagi...
2 bulan
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >
Tanya Doktor Percuma Hadiah Tunai RM30 eFarmasi