Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ibu Jari sahaja hitam (Kencing manis ) dengan stroke

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Mei 24, 2021 3:22 PM

Sulit 3 bulan

salam doc saya nak tahu berkenaan sakit mak saya. sekarang ini ibu jari mak saya hitam (belah kiri) tak tahu punca dan ibu saya ada sakit kencing manis dan kaki dia tiada luka… tapi lagi satu dia pun baru kena stroke… sekarang ni apa harus saya lakukan untuk memastikan mak saya kembali sembuh seperti dulu minta pendapat doc …terima kasih…

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 3 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall)untuk bercakap dengan pihak kami

Ketahui tentang penyakit kencing manis dengan lebih mendalam. Pakar Endokrinologi boleh membantu anda.

Berdasarkan keterangan yang anda berikan, jari hitam dan sakit seperti yang anda jelaskan boleh terjadi disebabkan oleh beberapa penyakit, seperti:

  • Buerger’s disease : sejenis penyakit yang mana jari biru akibat sumbatan saluran darah.
  • Neuropati peripheral : kerosakan saraf akibat penyakit seperti kencing manis
  • Acrocyanosis : apabila sel tubuh kekurangan oksigen
  • Frostbite

Sekiranya masalah ini berlanjutan serta memudaratkan kesihatan ibu anda, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dapat dibuat. Bagi info tambahan, anda disarankan untuk merujuk masalah ini dengan lebih lanjut kerana maklumat tambahan serta pemeriksaan adalah diperlukan sebelum kesimpulan dan rawatan dapat diberikan. Anda boleh klik pada link (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan pihak kami secara atas talian. Privasi anda akan kami jaga. Terima kasih.

Dikemaskini pada: Mon May 24 2021 15:22:35 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang kencing manis secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19