Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Ibu menyusuhkan anak umur 1thn 6bulan

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: April 13, 2021 6:49 AM

Sulit 2 bulan

Saya skrg tgh mengambil perancang Postinor 2. Dan saya juga telah menyusuhkan anak saya yang berumur 1thn 6bulan. Masalah nya anak saya ni tak mahu minum susu formula. Apakah kesan terhadap anak saya nnt dri pil postinor 2 itu? Terima kasih

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang anda hadapi. Untuk makluman anda, pil perancang kecemasan yang anda ambil tidak menjejaskan sama ada kuantiti atau kualiti susu yang dihasilkan oleh payudara anda. Hormon dari pil boleh disalurkan melalui susu ibu, namun, anak anda mungkin tidak akan mengalami apa-apa kesan buruk daripadanya. Bagaimanapun, sebaiknya adalah tidak menyusukan sekurang-kurangnya 3 hari selepas menggunakan pil perancang kecemasan tersebut.

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda.

Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor kami secara peribadi. Terima kasih

Jalinkan hubungan seks tanpa kebimbangan lagi

Dikemaskini pada: Tue Apr 13 2021 06:49:06 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang pil perancang kecemasan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19