Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kencing manis dan tanda awal

Dijawab oleh: Dr Sashini Seeni

Dikemaskini pada: Februari 14, 2021 3:17 AM

Sulit 2 bulan

bagaimana cara nak tahu kalau kita ada kencinganis

Dr Sashini Seeni 2 bulan
General Practitioner

Selamat sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada pihak kami.

Untuk makluman anda, terdapat banyak simptom kencing manis, bergantung kepada tahap keseriusan penyakit kencing manis. Namun kesemua tanda ini tidak memberi makna bahawa seseorang menghidapi diabetes jenis 2.Satu ujian darah iaitu HbA1C perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum sebarang diagnosis boleh dibuat. Berikut merupakan antara gejala yang boleh dialami pesakit kencing manis.

 • Kerap kencing dan haus yang terlampau. Kerap kencing juga dikenali sebagai (polyuria) dan haus terlampau ialah (polydipsia).
 • Selain itu, gula atau glukosa adalah partikel besar dan secara normal tidak boleh dikeluarkan melalui buah pinggang. Kerana keadaan memaksa, glukosa masih akan dikeluarkan dan ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Ini digelar diabetic nephropathy:
  • Darah tinggi yang semakin teruk
  • Bengkak kaki dan badan
  • Kekeliruan melampau
  • Muntah
 • lesu, letih
 • masalah kebas

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, anda disarankan untuk menjalani ujian mudah seperti glukometer untuk memeriksa kadar gula dalam darah anda atau pergi ke klinik/ hospital berdekatan bagi mendapatkan pemeriksaan susulan untuk kepastian.

Dapatkan kesihatan yang berpanjangan, hindari kencing manis dari awal !

Namun, jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Jika anda mempunyai keraguan, kami nasihatkan anda untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih tepat. Anda juga boleh klik link ( DoctorOnCall ) untuk berhubung dengan doktor pakar kami secara peribadi. Terima kasih

Ketahui tentang penyakit kencing manis dengan lebih mendalam. Pakar Endokrinologi boleh membantu anda.

Dikemaskini pada: Sun Feb 14 2021 03:17:27 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang kencing manis secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19