Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Kencing manis ketika mengandung

Dijawab oleh: Dr Nur Syuhada binti Zulkifli

Dikemaskini pada: Disember 8, 2020 4:40 AM

Sulit 2 bulan

Bolehkah saya minum teh hijau setiap hari untuk mengelakkan kandungan gula meningkat?

Dr Nur Syuhada binti Zulkifli 2 bulan
General Practitioner

Salam sejahtera, terima kasih atas soalan yang diajukan.
Jawapan ini adalah keterangan am tentang masalah yang anda hadapi. Sila klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor.

Kehamilan adalah saat yang indah, pastikan anda mendapat khasiat yang secukupnya untuk perkembangan bayi yang sihat.

Sesetengah doktor bimbang jika terlalu banyak teh hijau mungkin menjejaskan tahap asid folik (juga dikenali sebagai folat) dalam badan. Asid folik ialah nutrien penting yang diperlukan semasa kehamilan. Dalam satu kajian, didapati terdapat kaitan di antara kecacatan tiub neural pada bayi, seperti spina bifida, dengan wanita yang meminum banyak teh hijau sekitar masa berlakunya persenyawaan. Spina bifida ialah satu kondisi yang serius. Ia berlaku apabila tiub di sekeliling sistem saraf tunjang yang dipanggil tiub neural tidak tertutup dengan sempurna. Kecacatan tiub neural seperti spina bifida biasanya dikaitkan dengan kekurangan asid folik.

Untuk keterangan lanjut, puan boleh klik pada link ini (DoctorOnCall) untuk mendapatkan nasihat daripada doktor kami secara peribadi melalui atas talian. Terima kasih.

Pastikan persoalan anda terjawab untuk kehamilan yang sihat. Doktor pakar ibu dan anak (obstetrician) dapat membantu anda.

Dikemaskini pada: Tue Dec 08 2020 04:40:19 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
4.89
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Endokrinologi tentang kencing manis secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80